Hlavní obsah

Náš pejsek v kotci plaval. Muž z Polanky popsal evakuaci a ukázal poničený dům

Polanka nad Odrou

Jen pomalu se vrací život do zatopených lokalit ostravské části Polanka nad Odrou. Všichni obyvatelé byli odtamtud evakuováni, a tak byla ulice 1. května v místě, kde se kříží s železničním koridorem, v pondělním dopoledni zcela ztichlá.

Vytopená Polanka nad OdrouVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Jedním z prvních obyvatel, který se přijel podívat na to, co voda napáchala na jeho majetku, je Jaroslav Prauzek (69). K domu se musel ještě přebrodit vodou. Rozhlédl se po zahradě a odemkl dům. „Je to zmar,“ hlesl.

Když ukazoval, kam až sahala hladina, a viděl v domě všudypřítomné bahno a vlhko, přirovnal to k situaci, když se člověk ocitne na pitevně, aby identifikoval příbuzného. „Tak teď jsem právě na pitevně a dívám se na toho svého známého, příbuzného, jestli je totálně mrtvý nebo jestli se dá ještě nějakým způsobem zachránit,“ popisoval.

Podle Prauzka nastala stejná situace jako v roce 1997, kdy Ostravsko bylo také pod vodou. „Potok rozvodněný, jenomže v té nejhorší fázi, kdy už se zdálo, že by se to dalo nějak přežít, tak ze strany od Jistebníku přišel proud a šlo to přes zahrady. Jestli se tam něco protrhlo, těžko říct, informace nemám,“ uvedl s tím, že nechápe, proč se to za více než 20 let nevyřešilo.

Foto: Pavel Karban

Jaroslav Prauzek ukazuje, kam až voda sahala v jeho domě v Polance nad Odrou.

Naložili nás na lopatu bagru

Manželku a syna odvezl Prauzek před vodou už v pátek. On sám se ještě do domu vrátil, aby zachránil, co se dalo.

„V sobotu v šest ráno už byla voda u schodu do domu. Tak jsem vzal pejska, který v kotci plaval, šel k synovci, co bydlí hned vedle, a tam jsme počkali na evakuaci. Naložili nás na lopatu bagru a odvezli pryč. A tím to všechno…,“ mávl rukou muž, jenž i přes výzvu ke včasné evakuaci zachraňoval majetek do poslední chvíle.

Foto: Pavel Karban

V domě Jaroslava Prauzka je bahno všudypřítomné.

Vodu měl v domě zhruba do metru. „Všechno jsem se snažil nějak zachránit, ale je to komplet… Sedačka, pračka, sušička, lednička, mražák, trouba, myčka… To se bohužel nedalo nějakým způsobem zachránit nebo přemístit do patra,“ řekl s tím, že sobotní noc strávil i s rodinou u švagra.

Bude muset začít znovu

Prauzek přiznal, že s povodní počítal. Místo zná, žije v něm celý život. Že ale dojde k tak velkému zaplavení, nečekal.

Co bude dál, neví. Dům postavil, nechce se mu z něj odcházet, navíc za něj stále splácí hypotéku. „Uvidíme, nevím, co pojišťovna, nebo co to vůbec jako obnáší. Už jsem si to tu vybudoval pěkně na klid a budu muset začít znovu,“ poznamenal a šel hledat věci pro rodinu.

„Musím jim něco dovézt, vzali si jen to nejnutnější. Já třeba chodím už čtvrtý den jen v gumákách, nemám nic jiného, nic jsem si nevzal. Jen jsem pendloval, a když jsem byl bezbranný a jen se psem, tak jsem musel jít,“ zopakoval Prauzek.

Foto: Pavel Karban

Zatímco lidé se stačili evakuovat, divoká zvířata před vodou neutekla.

Zjistit škody dorazila v pondělí dopoledne i jeho sousedka Eva. „Máme povoleno se vrátit,“ uvedla s tím, že oni dům opustili v pátek nebo v sobotu. „Už ani nemám přehled,“ řekla a očima přitom projížděla zahradu a otevřenou garáž.

Přiznala, že pro ni a její rodinu je to první zkušenost s povodní. A věří, že zas tak velkou škodu jim voda nenadělala. „Máme informace, že do domu se nám nedostala. Z druhé strany ale máme vchod níž, takže tam ta voda byla, máme tam rozbité podlahy, už jsme tady byli včera sondovat,“ prozradila a doplnila, že jdou sčítat škody a uklízet. I dřevo, které jim voda přinesla na zahradu. „My jsme dopadli, si myslím, ještě dobře. Máme jen tu zahradu zničenou a možná jednu místnost zezadu,“ míní Eva.

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám