Hlavní obsah

Nás nerozdělíte, vzkázal Šlachta ODS

Koalice Motoristů a Přísahy bude pokračovat dál i po evropských volbách, prohlásil ve středu předseda Přísahy Robert Šlachta. ODS se prý snažila jejich strany rozdělit, ale nepodařilo se to. Stranu vyzval, ať si hledí svého.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Volební štáb koalice Přísaha a Motoristé k výsledkům voleb do Evropského parlamentu. Na snímku zleva Robert Šlachta a Petr Macinka

Článek

„Já mám pro ODS jasný vzkaz: Nás nerozdělíte. Půjdeme do dalších voleb, jako teď,“ prohlásil Šlachta. „Tyto snahy na nás nefungují. Stojíme tu jeden za druhým, máme dva europoslance. Vzkaz dáváme jasně i k tomu, co v Evropě chceme. Pánové z ODS, nepodaří se vám to, nepodařilo se vám to. Bude lepší, když se na to vykašlete a začnete si všímat svých zájmů,“ dodal.

Reagoval tím na slova evropského lídra ODS Alexandra Vondry, který Přísahu Roberta Šlachty označil za „no go“.

Vondra přiznal, že s Motoristy sobě má ODS programové shody, a to ve snaze korigovat Green Deal a změnit migrační pakt. Problém je prý však osoba Roberta Šlachty, který stál za zásahem na Úřadě vlády, jenž vedl k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS).

Vondra v České televizi uvedl, že 95 procent členů ODS by nevydýchalo šéfa Přísahy Roberta Šlachtu, který podle něj přivedl Babiše do politiky. I to tak zřejmě stálo za tím, že europoslanci Přísahy a Motoristů, Nikola Bartůšek a Filip Turek, neměli šanci vstoupit vedle ODS do frakce Evropských konzervativců a reformistů.

Europoslanci Přísahy a Motoristů nakonec zamířili do nové frakce Patrioti pro Evropu, kde budou sedět mimo jiné s ANO, maďarským Fidesz či francouzskými Národním sdružením Marine Le Penové.

„Je to frakce, která je za národní státy, za zachování suverenity národních států. Máme i ostré postoje vůči masové migraci,“ uvedl k tomu Turek.

Macinka: Fialo, přestaňte parazitovat

Hnutí Motoristé odmítlo, že by frakce byla proruská, jak ji označil premiér Petr Fiala (ODS). „Já bych tímto rád vyzval předsedu ODS: Přestaňte parazitovat na ukrajinské válce a přestaňte parazitovat na tom, co se tam děje. Vy nemáte jiný program než tuto válku,“ řekl předseda Motoristů Petr Macinka.

Fiala se podle něj měl zasazovat o nastolení příměří na Ukrajině stejně jako maďarský premiér Viktor Orbán, který byl za cestu za ruským prezidentem Vladimirem Putinem terčem kritiky.

Na podzim bude Přísaha kandidovat spolu s Motoristy do krajských voleb, společně chtějí postupovat i ve volbách do Sněmovny. „Chceme dát našim voličům najevo, že naše koalice s výsledkem, s jakým jsme uspěli, pokračuje dál,“ dodal Šlachta.

Vymaníme se z migračního paktu, slibují Turek i Konečná. Jen pohádka, reagují odborníci

Eurovolby

Výběr článků

Načítám