Hlavní obsah

Náročná operace supího mláděte trvala přes dvě hodiny. Křídlo zachránili

Ostrava

Ne vždy se odchov mláďat v zoologických zahradách daří bez problémů. Například v ostravské zoo chovatelé zjistili, že tříměsíční mládě supa bělohlavého má zlomené křídlo. Rozhodli se proto k náročné operaci. Křídlo mladé supici zachránili, létat už ale nemůže.

Foto: Pavel Vlček

Sup bělohlavý

Článek

„Po zotavení byla mladá supí samice letos na jaře převezena do zoo ve Francii. Díky úspěšnému zákroku tak má šanci na zapojení se do reprodukce,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Mládě přišlo na svět v zahradě vloni v dubnu. „Zpočátku vše probíhalo v pořádku, oba rodiče o svého potomka vzorně pečovali. Chovatelé je sledovali prostřednictvím kamery, která nepřetržitě snímá hnízdo. Do odchovu nezasahovali, což je ideální,“ popisovala událost mluvčí.

Po třech měsících od vylíhnutí mláděte ale pracovníci ze záznamu zjistili, že má samička problém s křídlem. „Při kontrole jsme následně zjistili frakturu křídla, kterou mu zřejmě mohl způsobit neúmyslně jeden z rodičů, který na ně mohl šlápnout,“ líčil Petr Vrána, zoolog pro welfare a koordinátor veterinární péče v Zoo Ostrava.

Foto: Zoo Ostrava

Rentgen zlomeného křídla supího mláděte po operaci

Chovatelům bylo jasné, že supice bude trvale handicapovaná, přesto chtěli zraněné křídlo zachránit. „Věděli jsme, že vzhledem ke komplikované, několik dní staré zlomenině létat už nebude, ale s křídlem, i když nefunkčním, má pták větší stabilitu a má větší šanci se úspěšně pářit. Několikatýdenní bandáž křídla sice zajistila srůst kostí, ale křídlo zůstalo svěšené a vadilo jí v pohybu,“ líčil dále Vrána.

Operace trvala přes dvě hodiny

Zoo se proto letos na začátku roku obrátila v rámci nezištné spolupráce na ostravského veterináře Vítězslava Rašku a jeho kolektiv. „Supí mládě podstoupilo operaci, jejímž cílem bylo omezit pohyb v loketním kloubu a tím křídlo trvale pozvednout k tělu,“ vysvětloval Vrána s tím, že operace trvala více než dvě hodiny a byla úspěšná.

„Samice byla velmi dobrý pacient. Po dokonalém zhojení ran a krátké rekonvalescenci byla na doporučení evropského koordinátora chovu supů bělohlavých převezena do Bioparku ve Francii. Zde je umístěna ve velké otevřené voliéře, kterou obývá s několika podobně handicapovanými supy,“ uzavřel zoolog.

Foto: Zoo Ostrava, Monika Vlčková

Zotavená mladá supice byla letos převezena do Bioparku ve Francii.

V letošním roce rodičovský pár supů bělohlavých odchovává dalšího potomka, vše zatím probíhá bez komplikací. Mládě bude vypuštěno do volné přírody v rámci mezinárodního repatriačního projektu v Bulharsku, aby posílilo místní populaci těchto majestátních dravců.

Sameček žirafy přišel v olomoucké zoo na svět s otokem mozku

Domácí
Související témata:
Sup bělohlavý

Výběr článků

Načítám