Hlavní obsah

Náměstek hejtmana získal dotaci pro svou firmu i pro manželku, zlobí se Piráti

Velké pozdvižení se ve středu odehrálo na síti X kvůli postu Leonarda Vargy, zastupitele Moravskoslezského kraje za Českou pirátskou stranu. Obvinil v něm náměstka hejtmana z ODS Jakuba Unucku z toho, že si sám sobě, ale i své manželce z veřejné dotace schválil téměř osm set tisíc korun. Unucka na sociální síti žádosti o dotace hájí.

Foto: MSK

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka.

Článek

Náměstek zde píše, že střet zájmu nahlásil a pro schválení žádostí nehlasoval. Nakonec však přece jenom oba s manželkou dotace odmítli.

„Víte, co je opravdu dotační ekonomika? Když si uvolněný náměstek z ODS schválí sám sobě půl míče z veřejné dotace, protože v nadcházejících volbách ho šoupli na blbě volitelné místo,“ píše na síti X Leonard Varga.

Novinkám dále Varga řekl, že to napsat na sociální síť musel, protože ho rozčílilo to pokrytectví ODS a hlavně pana náměstka Unucky. „Na posledním krajském zastupitelstvu hovořil o tom, že, budu volně parafrázovat, je potřeba dotace řezat a řezat. A pak se nepokrytě přihlásí o půl milionu korun pro sebe a čtvrt milionu pro svou manželku?“ vysvětloval Varga.

Dodal, že nerozumí ani tomu, že to krajští radní schválili. „Proto se na to na zářijovém zastupitelstvu, které bude poslední před podzimními krajskými volbami, budeme ptát. Jak to, že to prošlo bez problémů?“ ptá se pirátský zastupitel.

Konkrétně šlo o peníze ze speciálního fondu operačního programu Spravedlivé transformace, které mají Moravskoslezskému kraji pomoci se vyrovnat s odklonem od uhlí. V České republice tyto evropské finance získal Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Dotační program funguje od roku 2021 a potrvá do roku 2027.

Projekt Vouchery pro podnikatele

Moravskoslezský kraj využívá dotace na různé investice, jednou z nich je právě i projekt Vouchery pro podnikatele, který byl krajským úřadem spuštěn na začátku letošního roku.

Podle Vargy spousta malých podnikatelů a firem však na tuto dotaci vůbec nedosáhla. „Čekali půl roku a bez vysvětlení jim to kraj zamítl. Nebo se o ní vůbec nedozvěděli. Projekt vymyslel právě pan náměstek Unucka,“ upozornil pirátský zastupitel.

Jeho stranická kolegyně a také krajská zastupitelka Zuzana Klusová na projekt Vouchery pro podnikatele upozorňovala na síti X už letos v lednu. Také podle ní je projekt, v němž je 230 milionů korun, problémový. Podle Pirátů měly peníze pomoci malým podnikatelům v kraji, ale končí mezi politiky.

Dotace nakonec odmítli

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka pod Vargův post ve středu napsal, že v jeho žádosti je jasně napsané, že čerpat bude, pokud skončí s politikou. „Hodnocení jsem prošel jako každý jiný a nehlasoval jsem pro sebe, střet zájmu jsem nahlásil,“ píše zde náměstek.

Novinkám ve čtvrtek před polednem sdělil, že od smlouvy oba s manželkou odstoupili a dotaci odmítli.

„Nedošlo mi, jakým způsobem to může být interpretováno. Je to moje chyba. Nedomyslel jsem ty mediální konsekvence, které to může vyvolat. To mě mrzí,“ řekl Unucka.

Dotaci ve výši 504.575 korun chtěl získat pro firmu CU IDENT na projekt s názvem Obnovení podnikání v oblasti vývoje elektroniky po výkonu uvolněné politické funkce. Jeho manželka Miroslava Unucková žádala o 276 tisíc korun na projekt Rozšíření podnikání o multiplatformní databázové služby.

Kraj odstoupení od dotace potvrdil

Mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová Novinkám potvrdila, že náměstek hejtmana i jeho manželka od finanční podpory odstoupili. Upozornila však, že nešlo o veřejnou zakázku.

Moravskoslezský kraj vypsal dotační titul, tzv. Podnikatelské vouchery, do kterého se mohl přihlásit kterýkoliv podnikatel z kraje. „Do programu se přihlásilo 549 podnikatelských subjektů. Společnost ICU IDENT a Miroslava Unucková byli jedním z nich,“ vysvětlila Chlebounová.

Podle ní se jedná o nárokovou dotaci, jejíž kritéria jsou schválena ministerstvem životního prostředí. „Tudíž, kdo podmínky programu splní, má na dotaci nárok. Zda žádost podmínky splňuje, doporučují dva na sobě nezávislí externí hodnotitelé, odborníci na danou oblast. Krajský úřad pouze kontroluje splnění formálních kritérií a rada kraje v takovém případě žádosti schvaluje,“ shrnula krajská mluvčí.

Bývalý důl na Karvinsku se propojí s proslulým šikmým kostelem. Vznikne nové turistické lákadlo

Cestování

Výběr článků

Načítám