Hlavní obsah

Náměstek hejtmana, který čerpal dotace „svého“ úřadu, v politice končí

Ostrava
Aktualizováno

První náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka už není kandidátem do podzimních krajských voleb za ODS. O jeho vyškrtnutí z kandidátní listiny, kde byl na 11. místě, ve čtvrtek odpoledne rozhodla v Ostravě Regionální rada ODS. Unucka zde oznámil, že kandidovat nebude a v politice končí. V pondělí podá rezignaci na náměstka hejtmana.

Foto: Moravskoslezský kraj

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka

Článek

Důvodem těchto náhlých změn je pozdvižení kolem dvou dotací z veřejných peněz, o které si požádali pro své podnikání Unucka a jeho manželka. Jeho kolegové, moravskoslezští radní, obě dotace – v celkové výši necelých osm set tisíc korun – schválili. Unucka pro ně nehlasoval a střet zájmů nahlásil.

Na tyto podivné praktiky upozornil minulý týden na síti X pirátský krajský zastupitel Leonard Varga. Po zveřejnění případu Unucka i jeho manželka dotace odmítli.

Vyhrocenou situací se ale začalo zabývat i vedení ODS. „Nejednalo se sice o nějaké protiprávní jednání, ale všichni jsme si vědomi toho, že je to neslučitelné s dobrými mravy. To se v ODS nesmí stávat,“ uvedl náměstek ministra vnitra a zároveň předseda moravskoslezské ODS Radek Kaňa, který je lídrem kandidátky koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji.

Náměstek hejtmana získal dotaci pro svou firmu i pro manželku, zlobí se Piráti

Domácí

Kaňa považuje rezignaci Unucky za odpovědnou nejen vůči Občanské demokratické straně, ale především k voličům v kraji.

„Ačkoliv jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem ani pravidly dotační výzvy, podání žádosti o dotaci byla politická chyba, ze které rezignací vyvodil konkrétní důsledky,“ upřesnil Kaňa.

Náměstek chybu uznal

V pozici jednoho z čelných představitelů tohoto kraje byl pětapadesátiletý Jakub Unucka osm let, předtím byl sedm let místostarostou Klimkovic u Ostravy. Novinkám Unucka řekl, že si svou chybu uvědomil.

„Nedošlo mi, jakým způsobem to může být interpretováno. Nedomyslel jsem ty mediální konsekvence, které to může vyvolat. To mě mrzí,“ zhodnotil a podotkl, že v politice končí, protože se chce věnovat podnikání.

Dotaci ve výši 504 575 korun chtěl Unucka získat pro svou firmu CU IDENT na projekt s názvem Obnovení podnikání v oblasti vývoje elektroniky po výkonu uvolněné politické funkce. Jeho manželka Miroslava Unucková žádala o 276 tisíc korun na projekt Rozšíření podnikání o multiplatformní databázové služby.

Peníze pro kraje zatížené těžbou uhlí

Konkrétně šlo o peníze ze speciálního fondu operačního programu Spravedlivé transformace, které mají Moravskoslezskému kraji pomoci se vyrovnat s odklonem od uhlí. V České republice tyto finance získal Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Dotační program funguje od roku 2021 a potrvá do roku 2027.

Mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová Novinkám sdělila, že konkrétně šlo o dotační titul tzv. Podnikatelské vouchery, do kterého se mohl přihlásit kterýkoliv podnikatel z kraje. „Do programu se přihlásilo 549 podnikatelských subjektů. Společnost CU IDENT a Miroslava Unucková byly jedněmi z nich,“ vysvětlila Chlebounová.

Podle ní se jedná o nárokovou dotaci, jejíž kritéria jsou schválena ministerstvem životního prostředí. „Tudíž, kdo podmínky programu splní, má na dotaci nárok. Zda žádost podmínky splňuje, doporučují dva na sobě nezávislí externí hodnotitelé, odborníci na danou oblast. Krajský úřad pouze kontroluje splnění formálních kritérií a rada kraje v takovém případě žádosti schvaluje,“ vysvětlila krajská mluvčí.

Být politikem a čerpat dotace „svého“ úřadu? Neslučitelné s dobrými mravy, zní z ODS

Domácí

Výběr článků

Načítám