Hlavní obsah

Nákazy od klíšťat vzrostly na dvojnásobek

ČR

Pacientů s nemocemi, které přenášejí klíšťata, je letos dvakrát víc než vloni. V těchto dnech je navíc aktivita klíšťat vysoká a riziko nákazy roste. Utlumit by to mohla vedra, která mají přijít o víkendu.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Nasáté klíště mnohonásobně zvětší objem.

Článek

V těchto dvou dnech jsou paraziti velmi aktivní téměř po celé republice. Mezi nejvíce postižené oblasti s vysokým výskytem parazitů dlouhodobě patří střední Čechy a jih Moravy. Regionální hygienické stanice potvrzují vysoká čísla nákazy.

Od začátku roku 2024 až do středy evidovala středočeská krajská hygienická stanice 228 onemocnění lymeskou boreliózou, z toho jen za červenec to bylo 57 onemocnění. V roce 2023 to bylo ke stejnému datu pouze 119 onemocnění, z toho v červenci zaznamenali hygienici jen 16 pacientů. Letošní červenec je tak mimořádný, postižených lidí je 3,5 krát více.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa aktivita klíšťat pro dnešní den

„Výskyt je v letošním roce vyšší zřejmě kvůli vyšší vlhkosti vzduchu na jaře i v létě. V porostech, kde se klíšťatům i jinému hmyzu přenášejícímu lymeskou boreliózu daří, tak vzniká ideální prostředí,“ vysvětlila Novinkám ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Taclová.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa aktivity klíšťat pro zítřek

Mají dost hostitelů

Dost podobné je to i s druhou velmi závažnou nemocí, a to klíšťovou encefalitidou, tedy zánětem mozku. Od začátku roku hygienici ve středních Čechách evidují 34 nemocných, z toho v červenci jich bylo 15, tedy téměř polovina.

„Všechna onemocnění proběhla u neočkovaných osob,“ upozornila Dana Taclová. Vloni bylo nakažených o třetinu méně a až na jednu výjimku i tehdy onemocněli neočkovaní lidé.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Klíště, parazit přenášející závažné nemoci

Proč se parazitům dlouhodobě daří ve středním Povltaví, vysvětlují hygienici tím, že se jedná obdobně jako na jižní Moravě o relativně nízce položený a na nízkou vegetaci bohatý zavodněný region, kde je navíc v lesích a na polích dost zvěře, tedy vhodných hostitelů. „Hmyz přenášející obě nemoci tu má výborné životní podmínky, tedy vlhké a stabilní klima. To platí i pro rezervoárová zvířata, jimiž jsou například zajíci nebo spárkatá zvěř,“ doplnila lékařka.

Nová naděje v boji proti klíšťové encefalitidě: Virus se nesmí nechat dozrát

Věda a školy

Na rozdíl od encefalitidy proti borelióze není očkování. Bránit se lze jen používáním účinných repelentů a důslednou kontrolou těla při a po návratu z travnatých a zalesněných území.

Největší hrozba v teple a vlhku

Aktivitu parazitů ovlivňuje počasí. Podle meteorologů je nyní aktivita klíšťat na čtvrtém z pěti stupňů, což znamená vysoké riziko, při němž odborníci radí nesedat a nelehat si v travnatých porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází.

Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem. „Ideální je teplota kolem 25 stupňů, pod mrakem. Navíc letošní rok je přece jen o něco deštivější. Nynější stav klíšťatům velmi svědčí,“ potvrdil Novinkám Martin Možný z Českého hydrometeorologického ústavu.

O víkendu mají být vedra. „To se dá čekat, že se aktivita klíšťat sníží,“ dodal Možný.

V parcích přenáší boreliózu každé třetí klíště

Domácí

Výběr článků

Načítám