Hlavní obsah

Najednou to nevadí. Poslanci ANO chtějí být zároveň hejtmany, prý to obojí zvládnou

Z třinácti kandidátů na hejtmana či hejtmanku za hnutí ANO jich hned devět politiků sedí i v Poslanecké sněmovně. A tvrdí, že na tom nic nechystají změnit ani v případě, že uspějí a skutečně v čele regionálních vlád usednou.

Foto: Facebook/Hnutí ANO 2011

Zahájení krajské kampaně hnutí ANO 2024

Článek

Žádný z lídrů hnutí ANO se totiž nechystá v případě úspěchu v krajských volbách rezignovat na křeslo ve Sněmovně. Podle nich je kumulace funkcí výhoda.

V minulosti přitom předseda hnutí Andrej Babiš razil jiný názor. Chtěl po svých politicích, aby si vybrali a jednu z funkcí opustili.

Poslechli ho jen někdejší středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová či současný končící ústecký hejtman Jan Schiller. Preferenční hlasy pak v roce 2021 vynesly do Sněmovny zlínského hejtmana za ANO Radima Holiše, ten se ale mandátu poslance vzdal s odůvodněním, že se chce věnovat regionu.

A kde je ta kandidátka na hejtmanku? Kampaň ANO v Brně ovládli Babiš a Schillerová

Krajské volby

Babiš otázku, zda letos má na své lídry opět požadavek nekumulovat funkce, přešel mlčením.

Oslovení kandidáti mají jasno – obě role zvládnou. „Řada ministrů této vlády je také zároveň poslanci a nevšiml jsem si, že by to komukoliv vadilo,“ uvedl pro Novinky stínový ministr zdravotnictví hnutí ANO a poslanec Kamal Farhan. Nyní kandiduje na plzeňského hejtmana. „Naopak si myslím, že tato kombinace je z pohledu hájení skutečných zájmů Plzeňského kraje přínosná a má smysl,“ dodal.

Bez komentáře nechal skutečnost, že ministerské úřady jsou v Praze a hejtman, na kterého kandiduje, sídlí v Plzni, nebo že náplň práce je rozdílná, a navíc ministři se na rozdíl od hejtmanů běžně účastní jednání Sněmovny.

Nemyslím, že je to nutně problém. Jako poslanec naopak mohu korigovat vládní návrhy zákonů, které poškozují i obyvatele Vysočiny
kandidát na hejtmana Vysočiny Martin Kukla

Hájit zájmy obyvatel kraje i proti spolustraníkům?

„Nemyslím, že je to nutně problém. Jako poslanec naopak mohu korigovat vládní návrhy zákonů, které poškozují i obyvatele Vysočiny. Jenom vládní návrh zákona o rozpočtovém určení daní má sebrat našemu kraji a obcím stovky milionů korun a to já jako poslanec nikdy nedopustím,“ říká jeho kolega kandidující na Vysočině Martin Kukla.

Ani on už nereagoval na logický doplňující dotaz, zda by tuto roli – tedy strážce zájmů Vysočiny – nemohl ve Sněmovně zastávat jeho případný náhradník z hnutí ANO, který bude rovněž z Vysočiny.

Na velké pracovní nasazení z byznysu je podle svých slov zvyklý kandidát na středočeského hejtmana a v rámci Sněmovny spíše nenápadný poslanec Tomáš Helebrant. Kumulace funkcí je podle něj výhoda. I on zmiňuje, že chce bojovat za lepší pozici hejtmanství v rámci rozpočtového určení daní.

Pikantní na tom ale je, že aktuální návrh, který Vysočině peníze odebírá, jeho kraji naopak přidává. Poslanci za jedno hnutí tak budou coby hejtmani ve Sněmovně stát proti sobě.

Když budu senátorka, tak se to dá skloubit

Liberecký poslanec a kandidát na hejtmana David Pražák chce v případě úspěchu dokončit svůj poslanecký mandát a v dalších sněmovních volbách již nekandidovat.

Anketa

Schvalujete kumulaci funkcí?
Ano, může to být výhoda
2,6 %
Ne, má se dělat jedna věc pořádně
97,4 %
Celkem hlasovalo 9665 čtenářů.

Zkušená politička hnutí ANO a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová se prý rozhodne až podle volebního úspěchu. Hejtmankou již byla, na funkci rezignovala kvůli narození dítěte. „Vedu také krajskou stínovou vládu a bylo by ode mě prostě pokrytecké schovat se za některým z dalších kolegů,“ vysvětluje, proč se rozhodla o karlovarské hejtmanství usilovat.

Její příběh je specifický – kandiduje totiž i na zdejší senátorku. V případě, že by byla zvolena, mandát poslankyně jí automaticky zaniká. „Je to podle mě právě ta funkce, která se dá s prací na kraji časově skloubit,“ vysvětluje své plány v případě úspěchu své senátorské kandidatury.

Muži v mnoha rolích

Kvůli korupční kauze v Ústeckém kraji, kde ANO muselo narychlo hledat náhradníka za vazebně stíhaného lídra, exprimátora Chomutova Marka Hrabáče, kandiduje na ústeckého hejtmana jeden z hlavních architektů hnutí. Muž se stranickou průkazkou 002 Richard Brabec. Zda by se mandátu poslance vzdal, neodpověděl.

Stejně jako další ostřílený politik hnutí – olomoucký poslanec a exhejtman Ladislav Okleštěk. Ten ještě zažil tlak Babiše i spolustraníků, aby se jedné z funkcí vzdal. Hejtmanem i poslancem ale zůstal.

V současnosti pak zastává post hejtmana a zároveň poslance moravskoslezský politik Josef Bělica. Do čela hejtmanství ho vynesly potíže jeho straníků. Nejprve se hnutí ANO zbavilo svého populárního hejtmana Ivo Vondráka, který kritizoval způsob Babišovy prezidentské kampaně a veřejně řekl, že ho volit nebude. Vondrákův nástupce Jan Krkoška pak skončil ve funkci ani ne po roce, když vyšlo najevo, že je souzen v kauze uplácení lékařů. Případ byl ještě z doby, kdy pracoval jako manažer farmaceutické firmy, k činu se před soudem přiznal.

Poslanec ANO Bělica je tak nyní i kandidátem na hejtmana. Ani on neodpověděl, zda hodlá v obou funkcích pokračovat. Vedle poslancování a vedení kraje je pak ještě primátorem Havířova. Letos v březnu, když přebíral hejtmanský post, slíbil, že zváží, zda alespoň z čela města neodejde, primátorem je ale dosud.

Miliardář Babiš se při zahájení kampaně navezl do podnikatelů topících se v miliardách

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám