Hlavní obsah

Náhradu mzdy od státu žádají stovky zaměstnanců Liberty Ostrava, ve frontách čekají hodiny

Ostrava
Aktualizováno

Stovky zaměstnanců huti Liberty Ostrava žádají o náhradu mzdy. Podnik je totiž od minulého týdne v insolvenci a platební neschopnosti a lidé jsou bez výplat. Náhradní mzdu jim vyplatí prostřednictvím úřadu práce stát, peníze na účtech mohou hutníci očekávat nejdříve za měsíc.

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají o náhradní mzdy.Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

Aby se celý proces podávání žádostí urychlil, vyrazili zaměstnanci úřadu práce v pondělí ráno do huti. Pomyslný stan rozbili v prostorách bývalého učiliště naproti huti. První zaměstnanci se řadili u dveří už od páté hodiny ranní, i když úředníci začali s přijímáním žádostí až od devíti. Před zahájením podávání žádostí stály ve frontách stovky lidí.

„Museli jsme posílit stavy našich zaměstnanců a přeskupit síly i prostředky, abychom tady zřídili deset mobilních pracovišť, průtok těch zaměstnanců Liberty byl poměrně velký,“ nastínil ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě Petr Prokop.

Dodal, že jeho podřízení mohou rychle odbavovat žadatele i díky součinnosti personalistů z Liberty. „Snažíme se celý proces zefektivnit. Samozřejmě teď po ránu je to ještě trošku chaotické, ale věřím, že si to sedne,“ ujistil.

Liberty na sebe podala návrh na insolvenci. S výplatami odkazuje zaměstnance na stát

Ekonomika

Průběh podání žádosti ze strany hutníků má tři fáze. „Nejprve si zaměstnanci personálního oddělení ověřují, zda mají všechny potřebné doklady. Pokud něco nemají, tak jim vytisknou, co potřebují. Pak jdou za dalším pracovníkem personálního oddělení, který je zaregistruje, dá jim podepsat dokumenty, a až jako třetí krok jdou za zaměstnanci úřadu práce, kde finálně vyplní žádost, a je to hotové,“ vysvětlil předseda odborů OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina.

Vypomohou úředníci z republiky

Krajský ředitel úřadu práce Prokop předpokládá, že denně stačí úředníci vyřídit 400 až 450 žádostí. Protože Liberty Ostrava má zhruba 5100 pracovníků, odhadl, že v huti budou zaměstnanci úřadu práce zhruba dva týdny. „Takovou logistickou akci jsme ještě nedělali, vždycky to byly maximálně vyšší stovky zaměstnanců. Požádali jsme kolegy i z jiných krajských poboček, aby nám při tom vyřízení a vyplacení pomohli. Předpokládáme, že minimálně těch 30 dní to ale trvat bude,“ nastínil ředitel krajské pobočky úřadu práce.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava čekají ve frontě na podání žádostí o vyplacení náhradní mzdy od státu.

Popsal také, jak vše probíhá: „Žádost se všemi doklady zaevidujeme v našem spisovém systému a potom fyzicky rozvezeme na jiné krajské pobočky, aby je kontrolně-právní odbory zpracovaly. Máme už pro to klíč podle velikosti krajských poboček, takže víme, kolik bude dělat Ostrava, Praha, Brno a tak dál.“

Prokop potvrdil, že od data podání insolvence mají zaměstnanci pět měsíců na to, aby o dlužné mzdy za tři měsíce požádali. „Takže pokud někdo počká a požádá si až po těch třech měsících, to bude ideální stav. Samozřejmě pokud je někdo v nouzi a tíživé situaci, nebo tady jsou členové rodiny, že je v huti zaměstnán manžel, manželka nebo partneři, tak samozřejmě předpokládáme, že si požádají po měsících,“ sdělil a ujistil všechny hutníky, že na vyřízení žádosti mají dost času a že o své nároky nepřijdou.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají s pomocí personalistů huti a pracovníků úřadu práce o vyplacení náhradní mzdy za květen.

Obdobně reagovala i mluvčí huti Kateřina Zajíčková. „Až do osmadvacátého června tady budou naši zaměstnanci odbavováni, vždy od osmi do patnácti hodin. Nemusejí mít strach, že nevyjde na někoho řada,“ ujistila s tím, že výplata náhradní mzdy se nebude odvíjet od data podání žádosti. „Máme od úřadu práce informace, že se vše bude zpracovávat dohromady,“ připojila.

Zůstaňte, nedocházejte, radí odbory

Většina z čekajících zaměstnanců Liberty je odhodlaná tři měsíce, po kterou budou brát náhradní plat od státu, vyčkat, co bude s podnikem. Vyzvali je k tomu i odbory, aby neodcházeli, a pracovali, i když je firma neplatí. „Nedávejte výpověď, dnes máte možnost mít souběh více hlavních pracovních pozic, takže si klidně najděte jiné pracovní místo, ale nedávejte výpověď,“ řekl Slanina a upozornil, že pokud by lidé z huti odcházeli, nedala by se v budoucnu opětovně spustit výroba ve všech provozech. „Už dneska jsme na hranici toho, aby se některé provozy rozjely,“ poukázal odborář.

Současně Slanina prozradil, že je otázka, kolik lidí by si novou práci našlo. „Ti, co se o odchod jinam zajímali, totiž zjistili, že ne všude jsou takové podmínky, na jaké jsou tady zvyklí.“

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají s pomocí personalistů huti a pracovníků úřadu práce o vyplacení náhradní mzdy za květen.

Kromě státu pomůže zaměstnancům Liberty Ostrava i Moravskoslezský kraj. Bude jim vyplácet bezúročné půjčky ve výši 25 tisíc korun na osobu. Žádat o ně budou moci lidé pomocí webových stránek hejtmanství. Kolik lidí bude půjčku potřebovat, nedokáže odborář Slanina říct. „Záleží, jaké má kdo rezervy, jaké má možnosti v rodině. Určitě to ale budou desítky, možná stovky lidí,“ odhadl a dodal, že je za bezúročné půjčky hutníkům rád. „Kraj tak zabrání tomu, aby někteří zaměstnanci skončili v rukou lichvářů.“

Liberty Ostrava patří od roku 2019 skupině Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Problém platit závazky má už delší čas, má miliardové dluhy. Od prosince, kdy jí firma Tameh Czech zastavila kvůli neplacení dodávky energií, většina provozů v huti stojí. Společnost se pokoušela o preventivní restrukturalizaci, ale protože denně tratí 25 milionů korun, podala ve čtvrtek sama na sebe insolvenční návrh. Podle mluvčí huti Zajíčkové je aktuálně v provozu výroba svodidel, důlních výztuží, zinkovna a tento týden se spustí i středojemná válcovna. „V průměru máme v práci patnáct set lidí,“ uzavřela.

Zaměstnancům Liberty Ostrava, kteří budou bez peněz, dá kraj bezúročné půjčky

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám