Hlavní obsah

Náhradník ANO v europarlamentu je z Patriotů nadšený, Bidena má za dementního

Tomáš Kubín, náhradník z kandidátky ANO, který obsadí po rezignaci Martina Hlaváčka jeho křeslo v Evropském parlamentu, vystupuje jako ostrý kritik Bruselu i amerického prezidenta Joea Bidena. Příchod ANO do frakce Patrioti pro Evropu uvítal, ve válce na Ukrajině však prý jednoznačně stojí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Tomáš Kubín, Facebook, Novinky

Tomáš Kubín

Článek

Rezignace Hlaváčka Kubína zastihla na cestě do Štrasburku, velké problémy mu tak nepřinesla. „Přijal jsem funkci akreditovaného asistenta kolegyně Jaroslavy Pokorné Jermanové, takže jsem stejně jel do Štrasburku,“ řekl Právu a Novinkám Kubín. Nepředpokládá, že by české ministerstvo vnitra stihlo formality s Evropským parlamentem vypořádat tak, aby se zúčastnil už ustavujícího zasedání Evropského parlamentu jako nový poslanec.

„Budu pracovat jako asistent, než se zhostím mandátu,“ dodal.

Ani v soukromém životě mu náhlá změna nepřinesla komplikace. „Připravoval jsem se na mandát celý rok, než jsem se rozhodl kandidovat,“ dodal Kubín, který je v Českých Budějovicích řadovým zastupitelem a zkusí tuto pozici s poslancováním v Bruselu skloubit.

ANO tleská Orbánovi. Připouští ale, že cesta do Moskvy efekt mít nebude

Domácí

Nová frakce, ve které ANO sedí spolu s maďarským Fideszem, rakouskými Svobodnými a francouzským Národním sdružením Marine Le Penové, Kubínovi vyhovuje. „Jsem skoro až nadšený. Předchozí frakce Renew byla neslučitelná s tím, co vyznávám. Nová frakce je různorodá směs lidí, ale myslím, že to bude funkční,“ dodal pro Novinky. „Všechno je věc kompromisu,“ míní.

Že je frakce „proruská“, odmítl. „Je to jen nálepkování. Usmívám se tomu,“ dodal s tím, že sám stojí na straně Ukrajiny a hned po vypuknutí války přivezl z ukrajinského Charkova několik žen, kterým sháněl ubytování a práci. „Na Twitteru jsem zveřejnil výzvu s fotkou Vladimira Putina: Pojďme to zkrátit k místu, kde se sám zastřelíš v bunkru,“ dodal.

Obecně nechodí Kubín pro hrubá slova daleko, teď se chce však na sociálních sítích víc krotit. Patří k podporovatelům amerického prezidenta Donalda Trumpa, naopak Bidena označil za „dementního člověka“.

Ostrý je i v hodnocení evropské politiky. Vymezil se proti vlivu miliardáře George Sorose, obvinil ho, že má „zrůdné myšlení“ a chce nechat národy východní Evropy zmasakrovat.

Šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou označil za „hrobařku Evropy“.

Hnutí ANO volby do Evropského parlamentu v červnu v Česku vyhrálo a získalo sedm mandátů. Martin Hlaváček ten svůj však v pondělí ráno z „vážných osobních důvodů“ složil. Nadále chce však s hnutím ANO spolupracovat.

Německý europoslanec Pieper nenastoupí na post zmocněnce. Ožívá šance pro Dlabajovou

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám