Hlavní obsah

Nadšenec obnovil řopík a vrátil mu původní podobu. Otvírá ho výjimečně, k výročí republiky

Desítky lidí přilákala v pondělí 28. října možnost prohlédnout si objekt lehkého opevnění zvaný řopík, který zrekonstruovali nadšenci v Krásné Studánce na Liberecku do původní podoby z roku 1938. Od státu jej koupil milovník historie Petr Strnad, obnovil jej a vybavil původním zařízením. Příležitostně jej otvírá veřejnosti a po dohodě pro školáky.

Lidé měli možnost nahlédnout do obnoveného řopíkuVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

Bunkr si koupil od armády, která nevyužité řopíky nabízí.

„Léta ho nikdo nechtěl, protože tady byl problém s pozemkem. Armáda vám totiž prodá jen kus betonu, ale pozemek může mít někdo jiný, tak jak to bylo i tady, a hrozí, že si koupíte bunkr a pak se k němu ani nedostanete. Povedlo se mi majitelku pozemku přesvědčit a dneska je ráda,“ popsal Strnad s tím, že mu to teď všichni fandové bunkrů závidí, protože ten jeho na rozhraní Krásné Studánky a Chrastavy stojí prý na nejkrásnějším místě.

„Všichni jsme byli malí kluci a všichni jsme si stavěli bunkry, ze slámy nebo ze dřeva, takže je to pro mě splněný dětský sen,“ podotkl majitel, který provádí návštěvníky v dobové uniformě podporučíka z let 1937–38.

Veškerou obnovu řopíku, ale i nákup vybavení platí ze svého. Řopík získal ve zcela zdevastovaném stavu, něco rozebrali Němci za války a zbytek doničili zloději, sběrači kovů a vandalové. Musel ho doslova osvobodit z náletových dřevin, porostů i různého haraburdí. Potom celý bunkr prošel očištěním a vrátila se mu původní kamuflážní barva z roku 1938, v případě chrastavských řopíků to byla šedá.

Za války odolal německým zkouškám, nyní budí bunkr na Náchodsku velký zájem veřejnosti

Domácí

„Uvnitř je k vidění komplet výzbroj, lehký kulomet, těžký kulomet, samopaly, útočné pušky, granáty, všechno je ale znehodnocené a nefunkční. Komplet dobová výzbroj,“ vyjmenoval Strnad. Všechno vnitřní vybavení ale přiváží majitel jen v době otevření bunkru, tedy především ve významných dnech Československé republiky.

Kromě bunkru a samotného vybavení jsou kolem i zákopy, které jsou obnovené na původních místech.

„Byly dobře vidět v terénu, tak jsme je pouze vyčistili a obnovili. Furt se snažím všechno kolem vylepšovat. Naštěstí jsou nadšenci, kterým zavoláte a oni vám vyrobí vojenské ježky anebo ušijí uniformu, prostě všechno, co potřebujete,“ shrnuje Strnad.

Řopíky vznikaly koncem 30. let minulého století jako součást pohraničního opevnění a svůj název dostaly podle zkratky Ředitelství opevňovacích prací ŘOP, které mělo vybudování československého opevnění na starosti, jíž byly označované. Jsou to malé železobetonové pevnosti opatřené střílnami a pancéřovými dveřmi.

Řopík na Novoveském vrchu v Krásné Studánce má střílny dvě a granátový skluz. Podle majitele se tam vešlo až sedm vojáků. Je opatřený periskopem pro sledování okolí i třeba ventilátorem pro vhánění vzduchu dovnitř a odvádění zplodin vzniklých při střelbě, kterými by se jinak osazenstvo bunkru udusilo.

Výběr článků

Načítám