Hlavní obsah

Na značce nabádající k ohleduplnosti se v Budějovicích vyřádil vandal

České Budějovice

Záměr města Českých Budějovic se úplně nevydařil. Na sedmi frekventovaných místech umístilo značku Buďme k sobě ohleduplní. Rodinu, cyklistu, bruslaře, pejskaře i seniora, kteří jsou na ní vyobrazení, však přeškrtl vandal. To rozlítilo některé členy vedení města, ale i místní. Značka má přitom své opodstatnění, na stezkách je to často nebezpečné.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Vandal posprejoval značku u stezky v Budějovicích.

Článek

Policisté i správní odbor magistrátu už řešili i několik srážek, které skončily úrazem. „Na sítích jsme zaznamenali často zbytečné hádky mezi těmito skupinami, proto jsme chtěli ukázat, že u nás v Budějovicích je prostor pro všechny. Tady je odpověď,“ zlobil se na sociálních sítích první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), který sdílel obrázek s poškozenou značkou.

Novinkám pak sdělil, že tato značka měla přispět ke zlepšení kultury. „Chápu, že to je akce jednotlivce a že se to může zdát jako maličkost. Ale věřte, že tahle maličkost vám sebere velkou chuť se o něco snažit a zvyšovat kulturu soužití ve městě,“ uvedl Maroš.

Značku přitom u příspěvku oceňovala řada místních. „Za mě a manželku velkej palec nahoru za ty značky. Kolikrát to schytala za to, že prý překáží s kočárkem cyklistům. Tohle je dobré mít na očích pro nás všechny,“ byl přesvědčený jeden z diskutujících.

Nebezpečné to občas bývá na stezkách u řeky Vltavy, Malše, v parku Na Sadech nebo na Lannově třídě. Značku proto oceňují i státní policisté, kteří v minulosti řešili už například několik případů, kdy se koloběžkáři srazili s chodci a podobně. „Samozřejmě že je to o té pozornosti a o ohleduplnosti. Řada chodců se třeba ani nenamáhá, neuvědomuje, že mají být na levé straně, tak jako na kterékoliv jiné komunikaci. Zrovna tak elektrokoloběžkáři nedodržují stanovenou rychlost do dvaceti kilometrů v hodině,“ konstatoval mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Cyklisté zase projíždějí těsně kolem psích pacek nebo kočárků. Pejskaři pak nechávají psy běhat na volno a senioři i další chodci se často ani nerozhlédnou. „Na stezkách pravidelně hlídkujeme a řešíme i celou řadu přestupků,“ potvrdila mluvčí českobudějovických strážníků Věra Školková.

V nemocnici zemřel cyklista, který se na stezce v Ostravě srazil s chodcem

Krimi

Dopadení vandala, který vzbudil v Českých Budějovicích pozdvižení, nebude v tomto případě jednoduché. „Na místě není bohužel kamera, a tak se budeme muset spoléhat i na svědky,“ doplnila mluvčí strážníků.

Do čelního skla zapíchl dopravní značku. Opilý mladík v Brně demoloval auta, hrozí mu vězení

Krimi

Výběr článků

Načítám