Hlavní obsah

Na Vltavě v Praze vyroste plovoucí heliport pro vrtulníky záchranářů

Praha chystá výstavbu plovoucího heliportu na Vltavě. Investiční akci schválili radní. Pokud vše půjde podle plánu, helideck by měl záchranářům sloužit příští rok. Umístěn bude u pravého břehu Vltavy u Rašínova nábřeží nedaleko Vyšehradského tunelu. Celkové náklady na výstavbu budou přibližně 52 milionů korun.

Foto: Praha 2

Vrtulníky zatím přistávají v Zítkových sadech u Palackého náměstí.

Článek

Pacienty odsud budou záchranáři převážet do Všeobecné fakultní nemocnice, do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí nebo k Apolináři,“ uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Žádná z těchto nemocnic totiž nemá vhodnou přistávací plochu. Nyní vrtulníky s pacienty provizorně přistávají v nedalekých Zítkových sadech u Palackého náměstí.

Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) bude nové zařízení unikátní a hlavně potřebné, když se lidé v ohrožení života či s dalšími akutními problémy rychleji dostanou do blízkých zdravotnických zařízení. „Jako lékař moc dobře vím, že často jde o minuty, a nová přistávací plocha pro vrtulníky může tyto potřebné minuty ušetřit. Jsem rád, že dostupnost akutní lékařské péče se v hlavním městě opět zlepší,“ uvedl Svoboda, který je gynekolog a porodník.

Pilot letadla přistál jako první v historii na hotelu Burdž al-Arab

Lifestyle

Plovoucí heliport bude mít rozměry 20 × 20 metrů a bude složen z několika nepotopitelných betonových plováků. Přistávat by na něm měly vrtulníky s maximální hmotností 9 tun.

Správcem bude VFN

Budoucím správcem helidecku bude Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. VFN nemá ve svém areálu heliport a prozatím ani prostor, kde by mohl vzniknout. Vrtulníky, které převážejí pacienty do nemocnice, proto přistávají v Zítkových sadech u Palackého náměstí. Tam se ale občas konají trhy či jiné akce, plně proto podporujeme vznik tohoto heliportu v Podskalí,“ doplnil ředitel nemocnice David Feltl s tím, že sanitka s pacientem by dojela od heliportu do nemocnice asi za tři minuty.

Přistávací prostor v Zítkových sadech je dlouhodobým provizoriem. Nejen že jsou v těsné blízkosti výstupu z metra, ale jsou také velmi využívaným parkem. Pro záchranáře, kteří bojují o čas, je velmi komplikované čekat na vyklizení veřejného prostranství, aby mohl vrtulník vůbec přistát.

Ředitel pražské záchranky Petr Kolouch nové řešení vítá. „Efektivně přispěje k hladkému předávání pacientů z vrtulníku do sanitního vozu i ke zvýšení bezpečnosti pacientů, veřejnosti i samotných posádek,“ poznamenal.

Speciálně vyčleněný záchranářský heliport na břehu Vltavy považuje za příhodnější než současné místo v Zítkových sadech.

Záchranka na Liberecku bojuje o každého lékaře. Přetahují je nemocnice

Domácí

Výběr článků

Načítám