Hlavní obsah

Na ulici to vypadalo jako v prosinci. Kroupy na Pardubicku roztály až druhý den

Vraclav

Až čtyřcentimetrové kroupy padaly ve čtvrtek navečer ve Vraclavi u Vysokého Mýta v Pardubickém kraji. Jak to během průtrže i po ní vypadalo na ulicích, natočil Michael Dimitrov z tamní pizzerie U Žíznivého mnicha.

Ve čtvrtek u Vysokého Mýta „sněžily“ kroupyVideo: Facebook Michael Dimitrov

Článek

„Na statku máme zahrádku, dva stoly byly obsazené. Povídali jsme si, že se žene nějaká bouřka. Lidi koukali do telefonů na různé radary a říkali, že jsou bouřky z obou stran, ale tady nic,“ popsal Novinkám Michael Dimitrov chvíli, kdy ještě netušili, co bude následovat.

Foto: Facebook Michael Dimitrov

Kroupy v ulicích Vraclavi

„Přivezl jsem zrovna nábytek a měl jsem ho na vozíku. Chtěl jsem si nejdřív odpočinout, ale najednou bylo větrno, začínalo pršet, tak jsem rychle začal vykládat. Pak už mi začali pomáhat i zákazníci. No stihli jsme to s prvními kroupami,“ pokračoval ve vyprávění.

Zpočátku padaly drobnější ledové kuličky, postupně se zvětšovaly až byly tří- až čtyřcentimetrové.

Foto: Facebook Michael Dimitrov

Tří- až čtyřcentimetrové kroupy padaly ve Vraclavi u Vysokého Mýta

„Byl to masakr. Když mě trefila kroupa do ruky, bolelo to a mám tam modřinu,“ pokračoval Michael Dimitrov. Celé to prý trvalo minimálně šest minut, možná deset. Na ulicích obce i mezi domy kroupy vytvořily souvislou vrstvu. Na stinných místech vydržely až do pátku.

Na ulici to vypadalo jako v prosinci

„Mám třináct rozbitých oken ve směru ze silnice. Jsou to starší skla, tak asi byla tenčí a nevydržela. Prostě příroda nám zase ukázala svou sílu. A to jen naznačila, co dokáže. Myslím, že bychom ji obecně měli víc respektovat,“ dodal Dimitrov.

Srazily se tu tři bouřky a nastal půlhodinový nářez, popisuje místní zkázu v Hodkovicích

Domácí

Výběr článků

Načítám