Článek
Zabijačkové speciality a sýry od tří výrobců ze Slovenska a Česka nabízel živnostník ve stánku na havlíčkobrodské tržnici 1. března.
„Výrobky byly bez jakéhokoli zakrytí volně položeny na prodejním pultu a hrozilo jejich znečištění z vnějšího prostředí. Z důvodu nepřítomnosti chladicího pultu a na tuto roční dobu teplého počasí naměřili kontroloři v jádře některých masných výrobků a sýrů teplotu blížící se 13 °C,“ uvedl ve zprávě o výsledcích kontroly mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Rizika takového prodeje jsou zřejmá, nebylo to ale zdaleka jediné provinění.
Muž v Polsku zemřel na otravu huspeninou. Policie zatkla dva lidi, úřad rozeslal varovné SMS
Jídlo vedle odpadu
Potraviny v přepravkách, nechráněné před kontaminací, stály v sousedství nádoby na odpad. Stánkař nepoužíval jednorázové rukavice, ruce si přitom nemyl ani jinak nedezinfikoval ani mezi manipulací se zbožím a zacházením s penězi. Při následném šetření inspektorky zjistily, že zásilky zboží ze Slovenska nebyly hlášeny do online systému SVS, jak dovozci ukládá zákon.
„Nebalené masné výrobky nebyly při prodeji řádně označené, chyběly informace pro spotřebitele o názvu potraviny, výrobci či datu použitelnosti. Nebyla k dispozici faktura ani žádný obchodní doklad, z kterého by bylo zřejmé jejich složení, popřípadě obsažené alergeny. V případě konzumace takovéto potraviny alergikem může dojít až k život ohrožujícím situacím,“ vyjmenoval mluvčí SVS další závady.
Bezmála šedesát kilogramů výrobků tak kontrola okamžitě nasměrovala do asanačního podniku na náklady prodejce. Toho nyní čeká ještě pořádná pokuta.