Hlavní obsah

Na Točné opět zabouří motor hurricanu

Na pražském letišti Točná bude opět slyšet vidlicový dvanáctiválec Rolls Royce Merlin v draku druhoválečné stíhačky Hawker Hurricane. V Anglii, kde se renovuje, se minulý týden už prováděla motorová zkouška. Je to však jiný hurricane než ten, který před dvěma lety tragicky havaroval v Chebu, což si vyžádalo život pilota. Z havarovaného letadla zbyly jen pokroucené trosky, a tak se letiště rozhodlo sehnat jiný hurricane.

Renovovaná stíhačka Hawker Hurricane při motorové zkoušceVideo: Ivo Lukačovič

Článek

Letišti se podařilo zakoupit stroj se sériovým číslem P3351, který koncem léta 2022 přeletěl do Francie, kde ho čekala přestavba na dvoumístnou verzi. Ta už se neuskutečnila a začalo restaurování stroje.

Protože bylo cílem mít letuschopný stroj, úsilí se soustředilo na generálku motoru RR Merlin 35, který provedla americká společnost V12, jež se soustřeďuje na údržbu a opravy těchto slavných agregátů, které poháněly nejen hurricany, ale také spitfiry a mustangy od verze P-51B výše. Generálka zabrala tři měsíce.

Foto: Letiště Točná

Křídlo Hawkeru Hurricane

Současně probíhala i renovace draku v Británii, každý díl se prověřil a u těch, které to potřebovaly, se provedla oprava.

Spletitá historie hurricanu s číslem P3351

Renovovaný stroj měl dlouhou historii, v roce 1940 se dokonce účastnil bitev o Francii a Británii. Vyroben byl v továrně firmy Hawker v Brooklands a zalétán byl 28. března 1940. Na konci května odletěl do Rouenu, kde se účastnil bojů v první polovině června 1940 v řadách 73. perutě a pomáhal i zajišťovat stahování britských vojáků z Dunkerku v rámci operace Dynamo.

Do Británie se vrátil s dalšími 10 hurricany 18. června. Prvních bojů při obraně Británie se účastnil ještě v řadách 73. perutě, ale po nepovedeném přistání, kdy stroj skončil na nose, musel do opravy.

Foto: Letiště Točná

Hawker Hurricane ještě s kódovým písmenem K, s jakým létal ve Francii u 73. perutě, a se sériovým číslem P3351.

Opravený sloužil od září v 32. peruti v Biggin Hillu, kde se zapojil nejen do výcviku, ale také do hlídkových letů nad Severním mořem. Od prosince sloužil v americké dobrovolnické 71. peruti při dalších hlídkových letech.

Letiště Točná vrací svůj Hawker Hurricane do podoby, v jaké létal za bitvy o Británii u čs. perutě

Domácí
Foto: Letiště Točná

Hawker Hurricane měl trubkovou konstrukci potaženou plátnem.

Protože Hurricany Mk. I byly od jara 1941 ve výzbroji nahrazovány modernějšími Mk. II, skončil stroj u výcvikové jednotky 55. OTU a v srpnu 1941 byl poslán na přestavbu na verzi Mk. II, přičemž dostal nový motor RR Merlin XX a nové sériové číslo DR393. Stal se jedním ze strojů, které byly v rámci smlouvy Lend and Lease poslány do Sovětského svazu, kam ho dopravil konvoj PQ 16. V Murmansku zakotvil 30. května 1942. Tam na něj namalovali nejen rudé hvězdy, ale také nahradili původní kulometnou výzbroj čtyřmi kanony ráže 20 mm.

Foto: Letiště Točná

Zbraňová šachta Hawkeru Hurricane se čtyřmi kulomety

Během zimy 1943 byl sestřelen a nouzově přistál v tundře, kde odpočíval padesát let. Pak byl vyzvednut a zrestaurován firmou Hawker Restorations, specializující se právě na obnovu letuschopných Hawkerů Hurricane.

Volba kabátu

Stroj P3351 sice měl pestrou historii, ovšem českoslovenští piloti na něm nelétali. Vzhledem k tomu, jaké měl sériové číslo, rozhodli se na Točné mu dát zbarvení z fotografií dobře známého stroje s kódovými písmeny NN-D od 310. perutě létající z Duxfordu, který byl vyroben ve stejné době, ovšem v továrně Gloster a nesl sériové číslo P3143.

Československá 310. peruť ho dostala 27. července. Sloužil u ní od 16. října, kdy se kvůli poruše motoru zřítil. Pilot Jan Chalupa sice vyskočil, ale neotevřel se mu padák.

Foto: Letiště Točná

Hawker Hurricane už s kódovými písmeny NN-D

Létala na něm celá řada československých pilotů včetně velmi známých, jako byl československý velitel peruti Alexander Hess, letecké eso a budoucí náčelník osvěty inspektorátu čs. letectva Svatopluk Janouch, Emil Fechtner a vůbec nejčastěji další letecké eso Bohumír Fürst, který s ním zaznamenal několik sestřelů (7. září Messerschmitty Bf 109 a pravděpodobně i Bf 110 či 15. září Dornier Do 17). Další dva sestřely na něm zaznamenal už 3. září Gordon Sinclair a 9. září letecké eso Stanislav Fejfar a 18. září další eso Eduard Prchal.

U Chebu spadla stíhačka z druhé světové války Hawker Hurricane

Krimi

Výběr článků

Načítám