Hlavní obsah

Na terasu se dostanou i na lůžku. První hospic na Vysočině se brzy ujme nemocných

Havlíčkův Brod

Kraj Vysočina dokončil v Havlíčkově Brodě první lůžkový hospic. Kapacita zařízení pro umírající a nevyléčitelně nemocné je dvacet lůžek. Vysočina je posledním krajem, kde lůžkový hospic dosud chyběl.

První kamenný hospic na VysočiněVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

„První pacienty přijmeme v listopadu, ale žádosti už budeme přijímat v těchto dnech. Kdo chce, už je může vyplnit a my je budeme evidovat,“ řekla ředitelka Hospice Mezi stromy a hlavní iniciátorka celého projektu Ludmila Novotná. „Lidé už mi několik měsíců volají, zda bychom mohli přijmout někoho z jejich blízkých. Zatím jsem je musela odmítat,“ dodala.

Havlíčkobrodský hospic vyrostl v místě mezi nemocnicí a psychiatrickou léčebnou. Jde o zdravotně-sociální zařízení, které se komplexně zaměřuje na péči o umírající. Těm odborný tým poskytuje paliativní péči, tedy zmírňuje bolest, další tělesné i duševní strádání a také podporuje pacientovy blízké.

Lůžkový hospic v nabídce péče doplní domácí hospice. „Vysočina je perfektně pokrytá domácí hospicovou péčí,“ líčí Novotná, která už sedmnáct let pracuje právě pro tyto mobilní služby.

Mluvit se stárnoucími rodiči o penězích a smrti nedokáže každý, většina lidí se tomu vyhýbá

Zdraví

„Není to o tom, že by pacienti z domácích hospiců měli být v tom lůžkovém. Tady budou ti pacienti, kteří nemohou využít domácí hospic a dnes umírají v nemocnicích, v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo nemají nikoho, kdo by se o ně mohl starat doma,“ vysvětluje šéfka nového zařízení.

Hospic Mezi stromy je prostorný, vzdušný a bezbariérový objekt s částečně přírodní střechou. Kromě lůžkové části s jednotlivými pokoji, z nichž je vstup na terasu obklopenou zelení, kam se dá dojet i s postelí, novostavba zahrnuje také například kapli se společenskou místností, pianinem nebo ústřední koupelnu.

„Troufám si říci, že je to krásný dům a příjemné prostředí. Stavěli jsme ho právě proto, abychom zde pro lidi, kteří budou odcházet z tohoto světa, vytvořili krásné a příjemné místo, aby zde umírající mohli být se svými blízkými do poslední chvíle,“ řekl při slavnostním otevření náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM).

„Sem mohou děti přijít umírat.“ V Brně otevřeli první dětský hospic

Domácí

Zaměstnance už mají, hledají další

O umírající se postará tým až 45 zaměstnanců, mezi něž ředitelka počítá i částečné úvazky. „Zaměstnance pro přímou péči už máme, dokončujeme výběrová řízení především na pomocné pozice pro úklid, do kuchyně nebo prádelny. Ale uvítali bychom ještě nějakou zdravotní sestru,“ prozradila Ludmila Novotná.

„V září a říjnu už budeme s vedením dovybavovat prostory hospice. Přijdou sem ještě přístroje, křesla a zdravotnický materiál… Práce je ještě dost,“ nastínila další plány před otevřením.

Záměru se ujal kraj

Cesta ke stavbě hospice byla podle aktérů složitá. Spolek Mezi stromy nejdřív marně usiloval o místo v Jihlavě, uspěl až v Havlíčkově Brodě, pozemek darovalo město. Nakonec celý projekt převzal kraj, protože spolek na něj nezískal potřebnou dotaci.

„Stavba začala v říjnu 2022, celkově vyšla na 84 milionů korun bez daně, ministerstvo zdravotnictví přispělo částkou 34 milionů korun. Vybavení hospice bude stát necelých deset milionů,“ bilancuje krajský radní Karel Janoušek (Starostové pro občany).

Díky Domu pro Julii si odpočineme, říká matka nevyléčitelně nemocného Vojty

Domácí

Výběr článků

Načítám