Hlavní obsah

Na státní podporu dosáhnou i tvůrci videoher, podpořili to poslanci

O státní podporu se zřejmě budou moci od příštího roku ucházet kromě filmařů také tvůrci animovaných děl a videoher. Počítá s tím novela zákona o audiovizi, kterou ve čtvrtek podpořil sněmovní mediální výbor. Už ve středu získala novela podporu také kulturního výboru, rozhodnout však musí Sněmovna jako celek.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Diablo IV

Článek

Cílem novely je zjednodušit poskytování filmových pobídek pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku a zajistit jejich předvídatelnější financování.

Debata se však na výboru strhla o podpoře videoher, a tím i jejich hraní. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uvedl, že převažují hlasy, které podporují dotace s podílem na zisku, předcházet by tomu však mělo vyhodnocení obsahu a kreativity hry s důrazem na audiovizuální výchovu. Žadateli o podporu mají být jen nezávislí výrobci.

K tématu se podle Baxy 12. září uskuteční ve Sněmovně seminář. Novela podle něj reaguje na změny audiovizuálního trhu. Nynější Státní fond kinematografie se proto bude měnit na Státní fond audiovize. Bude mít novou strukturu, přibude představenstvo. Čtyři samostatné rady fondu budou rozhodovat o podpoře projektů pro kinematografii, pro televizní díla, pro animovaná audiovizuální díla a videohry a pro infrastrukturu audiovize.

Odvody bude platit i Netflix

Předloha také upravuje poplatky, které jsou příjmem fondu. Odvody se budou hradit i ze služeb VOD (video on demand, tedy video na vyžádání), jako jsou Netflix nebo Disney+. Dosud neplatily nic, pokud nesídlily v Česku.

Poplatek má být stanoven nově na dvě procenta z tržeb v České republice a 1,5 procenta k tomu navíc musí VOD platformy investovat do lokálního obsahu formou takzvané přímé investice. Poplatky se také zvýší na dvě procenta v případě převzatého televizního vysílání a za kinematografické představení.

Výbory doporučily se souhlasem Baxy upřesnění vládní novely v ustanovení, kdo, kdy a za jakých podmínek bude platit poplatky za audiovizuální služby.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby na státní podporu dosáhli i tvůrci videoher?
Ano
23,9 %
Ne
76,1 %
Celkem hlasovalo 7324 čtenářů.

Netflix a další platformy budou přispívat do fondu audiovize

Cvrkot ve Varech

Související články

Výběr článků

Načítám