Hlavní obsah

Na sever Moravy a do Slezska míří pomoc z celé republiky. Cheb daroval tři miliony

Velká voda začala postupně ve městech Moravskoslezského kraje opadat a ukazuje se zkáza, kterou způsobila. Lidé uklízejí své poničené domovy, téměř 38 tisíc domácností je však stále bez elektřiny. Kraj se snaží zajistit čerpadla a vysoušeče. Už v noci se například začala čerpat voda z nejvíce zasažené ostravské části Nová Ves. Do kraje míří pomoc z celého Česka.

Ostrava, Přívoz, záběry z  16. záříVideo: Novinky

Článek

„Probíhají úklidy nánosů bahna na komunikacích, snažíme se je zprůjezdnit. Stále je uzavřen například Petřkovický most v Ostravě, což způsobuje problémy v dopravě. Uzavřena je i část dálnice D1. Máme informace, že na Bruntálsku mezi Městem Albrechtice a Holčovicemi voda strhla tři mosty, které se budou muset postavit,“ informoval média po středečním jednání krajského krizového štábu moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

Do vodou zaplavené severní části ostravské Nové Vsi míří podle hejtmana další vysokokapacitní čerpadla. „Díky jednomu, které se spustilo v noci, se daří hladinu vody snižovat. Do šesté hodiny ranní už klesla o osm centimetrů,“ informoval hejtman.

Pro osobní auta se obousměrně otevřela silnice I/56 mezi Ostravou-Přívozem a Hlučínem. Otevřen je i dopravně důležitý most přes řeku Odru.

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Domácí
Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zatopená severní část ostravské Nove Vsi

Odřad hasičů z Jihomoravského kraje bude nasazen na Bruntálsku, kde bude s pomocí plovoucích a kalových čerpadel odčerpávat vodu.

„Přijet na pomoc mají i hasiči z Královéhradeckého kraje, kteří budou pomáhat s vysokokapacitním čerpadlem ve Starém Bohumíně,“ sdělila mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Pomáhat s úklidem po velké vodě budou také vězni.

FOTO: Zatopená dálnice a pomalu opadávající voda stále trápí Bohumín

Domácí

Bělica doplnil, že moc děkuje městu Cheb, které kraji nabídlo tři miliony korun. „Rozhodli jsme se tyto peníze použít pro poničené menší obce. Dnes je objedeme a budeme to s jejich zástupci řešit,“ upřesnil hejtman s tím, že z Čáslavi navíc dorazí stovka vojáků, kteří budou pomáhat v Opavě.

Stále se v Opavě, Krnově a Bohumíně pracuje na tom, aby byla obnovena elektřina. V Krnově se podle hejtmana intenzivně pracuje na rozvodech vysokého a nízkého napětí. „Práce tam jdou lépe, než se předpokládalo. Dobré zprávy jsou i z Bohumína, kde se pracovníkům ČEZ daří město připojovat z jiných rozvoden,“ popisoval Bělica.

Velký problém je však mezi Krnovem a Vrbnem pod Pradědem, kde je elektrické vedení velmi poškozené. „Musí zde pracovníkům ČEZ pomoci armáda. Oni se do té lokality nemohou zatím vůbec dostat,“ konstatoval hejtman.

Tvrdili, že voda nám poteče maximálně z kohoutku, kritizují vyplavení lidé radnici v Krnově

Domácí
Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

Rozjíždí se povodňová turistika

Hejtman kraje zároveň vyzývá občany, aby respektovali doporučení všech záchranných složek integrovaného zásahu a nevstupovali tam, kde je to nebezpečné.

„Rozjíždí se nám povodňová turistika. Přitom v některých místech je pohyb zakázán. Prosím, nekomplikujte už těžkou situaci. Žádná fotka nestojí za lidský život,“ shrnul.

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji budou až v desítkách miliard

Domácí
Foto: Petr Sznapka, ČTK

Záběry z dronu na městskou část Mariánské Hory a Přívoz v Ostravě, 16. září 2024.  Areál Ředitelství silnic a dálnic ČR (vpravo).

Výběr článků

Načítám