Hlavní obsah

Na šéfa lidovců je nakonec nával

Ještě před čtrnácti dny se do klání o šéfa lidovců nikdo nehrnul, a nyní budou mít delegáti na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci možnost vybírat hned z pěti kandidátů a dvou názorových proudů, co s nepopulární stranou udělat. Dvoudenní sjezd strany začíná v pátek dopoledne, volba předsedy se očekává kolem půl páté.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce Marian Jurečka se utká o křeslo šéfa lidovců s ministrem zemědělství Markem Výborný (vpravo), který se spojil s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (vlevo). Ten chce být první místopředsedou

Článek

Na jedné straně názorového spektra stojí pragmatici, kteří vidí budoucnost v koalici Spolu a slibují lidovcům, že se díky tomu znovu probojují příští rok do Sněmovny a do vlády. Sem patří ministři – dosluhující šéf strany a ministr práce Marian Jurečka a ministr zemědělství Marek Výborný.

Druhý proud je konzervativní křídlo lidovců, kterým se nelíbí, že v pětikoalici museli příliš ustupovat liberálům. Sem se řadí senátor Jiří Čunek a poslanec Šimon Heller. Ve čtvrtek se do soutěže přihlásil ještě šéf pražské organizace Tomáš Kaplan.

Jurečka do poslední chvíle straníky napínal, jestli bude obhajovat. Před čtrnácti dny oznámil, že byť nesplnil podmínky, že zvedne preference strany a uspěje ve volbách, tak do volby půjde, protože má stále co nabídnout. V dopise straníkům napsal: „Mohu garantovat silnou pozici v rámci koalice Spolu, abychom i po příštích volbách měli velký poslanecký klub, který bude prosazovat náš lidovecký program a bude mít důstojnou roli na celostátní úrovni.“

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

Domácí

Většina lidovců doufala, že otěže strany převezme úspěšný jihomoravský hejtman Jan Grolich. Ale tomu se z Brna do Prahy nechce. Jihomoravská - nejsilnější lidovecká - organizace proto vyzvala, aby kandidoval Výborný, který už předsedou strany byl, ale po náhlé smrti manželky odstoupil, aby se mohl postarat o tři děti.

Výborný - považovaný za favorita volby - stejně jako Jurečka bojuje za pokračování Spolu, ale chce ve vládě více hrát lidoveckou kartu. „Preference neztrácíme kvůli Spolu, ale můžeme si za to sami. Poškozuje nás hlavně naše nejednoznačnost. Musíme to, co říkáme, i dělat, a dělat hlavně věci, které pálí naši voliče,“ řekl Novinkám Výborný. Podle něj jsou připravení i na to, že půjdou lidovci sami, ale považoval by to za nešťastné, protože jinak hrozí vláda ANO a SPD. „Nechceme přece správu země odevzdat na podnosu opozici, která už uzavřela ve čtyřech krajích populisticko-extremistické koalice,“ podotkl.

Heller: nesmíme být zticha

Naopak Čunek, který také kdysi lidovcům šéfoval, varuje před tím, aby se příliš upínali na Spolu, a na rozdíl od většiny v KDU-ČSL by si neuzavíral cestu k Andreji Babišovi. „Naším cílem nemá být zisk vládních postů za každou cenu, ale prosazování odpovědné politiky,“ uvedl Čunek poté, co ohlásil kandidaturu. Koalici Spolu pro sněmovní volby příští rok na podzim ale neodmítá.

Stejně jako nejkonzervativnější kandidát Heller, který se proslavil výrokem: „Hovězí je hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy.“ Za to se pak část lidovců omlouvala veřejnosti. Lidovci jsou podle něj v útlumu a jejich preference se dostaly na historické minimum právě kvůli tomu, že přestali jednoznačně hájit konzervativní a křesťanské hodnoty.

„Potřebujeme návrat ke konzervativní politice a k zdravému selskému rozumu, musíme jasně hájit konzervativní postoj v bioetických otázkách a nesedět potichu někde v rohu,“ řekl Novinkám Heller.

Lidovce chtějí vést také ultrakonzervativec Heller a šéf pražské buňky Kaplan

Domácí

Naopak Výborný před neproduktivními půtkami v kulturních válkách varuje. „Některé dobře míněné výroky žijí na sociálních sítích a téměř zlidoví a to nás pak táhne dolů. Toho se musíme vyvarovat, ale bez vnitřní disciplíny to nepůjde,“ poznamenal Výborný.

Nejméně známý z pětice kandidátů je pražský předseda Kaplan, který podporoval Grolicha a do volby jde, protože Výborný podle něj není žádná změna, která straně pomůže.

Bělobrádek se vrací

Prvním místopředsedou by se mohl stát ministr životního prostředí Petr Hladík, který se s Výborným domluvil na tandemu. „Musíme znovu přilákat lidi, kteří jsou dnes nejistí, a musíme začít znovu říkat, s čím jako lidovci jdeme do jednání a za koho se rveme,“ řekl Novinkám Hladík.

Podle něj je potřeba začít více dělat stranickou práci. „Marian dře, pracuje na ministerstvu, dělá digitalizaci, ale uvnitř strany je velká nespokojenost, jak ji řídí, že není manažer, který rozdává úkoly. Současné vedení bohužel netáhlo za jeden konec provazu, ale za jeden provaz a každý na jiném konci provazu,“ poznamenal.

Do vedení strany by se po letech mohl vrátit Pavel Bělobrádek, který vrátil lidovce do Sněmovny v roce 2014. „Za pět let jsem si odpočinul od nejvrcholnější politiky a jsem připraven přidat ruku k dílu,“ sdělil Novinkám.

Podle něj tkví aktuální bída lidovců v tom, jakým způsobem jsou voliči vnímáni jako součást koalice Spolu. „Nestačí jen dobře pracovat. Je třeba ve voliči vytvořit emoci, že jednáme v jeho zájmu, že se s námi identifikuje, že jsme pro něj srozumitelní a pochopitelní,“ uvedl.

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Domácí

Výběr článků

Načítám