Hlavní obsah

Na pomoc jsme čekali šest hodin, popsal jediný přeživší z nehody, při které zemřel Petr Kellner

Jako jediný přežil pád vrtulníku, při kterém v roce 2021 zahynul i nejbohatší Čech Petr Kellner. O tragédii nyní dvaapadesátiletý snowboardista David Horváth promluvil v pořadu České televize 13. komnata.

Foto: Česká televize

David Horváth v pořadu České televize 13. komnata

Článek

V sobotu 27. března roku 2021 havaroval vrtulník Eurocopter AS 350 na Aljašce poblíž ledovce Knik. Na palubě bylo tehdy šest lidí včetně Davida Horvátha a Petra Kellnera. Horváth přežil jako jediný. „Jenom kvůli tomu, že jsme škrtli o kus skály, tam všichni kromě mě zahynuli,“ řekl.

„Byl jsem tam zaklíněný, byl jsem polámaný, měl jsem vnitřní zranění. Petr tam bohužel ještě chvilku chodil. Já jsem ho viděl, já jsem tam s ním mluvil,“ vzpomínal na tragické chvíle Horváth v pořadu České televize 13. komnata. Podle již dříve zveřejněného svědectví byl Kellner naživu nejspíše ještě dvě hodiny po havárii, než umrznul. „Do toho mi zespoda bouchal kamarád prstýnkem, že je pod tou helikoptérou,“ popsal hrůzné chvilky.

Co se dělo po pádu vrtulníku s Kellnerem? První zpověď přeživšího Horvátha

Amerika

Sám Horváth byl zaklíněn ve vrtulníku a na pomoc čekal několik hodin. „Já jsem jenom bojoval. Každou sekundu, kdy jsem tam byl, jsem se snažil něco udělat,“ svěřil se Horváth. „Nejdřív jsem se snažil otočit, to ale nešlo. Pak jsem se snažil vytáhnout ruku, kterou jsem měl nataženou, to jsem ale nemohl. Cítil jsem, že druhá ruka začíná být zmrzlá, tak jsem si ji furt schovával, pořád jsem si na ni dýchal,“ uvedl Horváth.

Měl u sebe vysílačku, kterou se neustále snažil někomu dovolat: „My jsme nebyli nijak daleko. Ale nepovedlo se to. Je to hrozná ztráta. Nejenom pro mě, pro rodinu, pro další… Ti lidi byli fakt správní.“

„Nejhorší bylo, že jsme tam byli šest hodin navíc. Z nějakých zvláštních důvodů ta organizace, u které jsme byli, pro nás nepřijela,“ vzpomínal Horváth. Když dorazila záchrana, byl už v bezvědomí. Jako jediný ale přežil.

Chyba pilota, stanovil úřad příčiny pádu vrtulníku s Kellnerem

Amerika

Záchranáři ho převezli do nemocnice v Anchorage. Byl podchlazený (při příjmu měl teplotu 28 stupňů a byl podle lékařů na pokraji smrti) a na rukou měl omrzliny čtvrtého stupně. Z nemocnice dokázal po operaci zavolat přítelkyni, která byla v osmém měsíci těhotenství, aby ji ujistil, že je naživu. Na lůžku v Anchorage strávil tři týdny, přičemž z největších depresí ho dostal válečný veterán, který tam sloužil jako zdravotní bratr.

Do Čech se dostal se zčernalými prsty na levé ruce, které nezbylo než amputovat. Lékařům se povedlo zachránit základní články, aby ruce zůstala alespoň úchopová schopnost. O rok později zkolaboval. Ukázalo se, že má pěticentimetrovou díru v bránici. Nejhorší byl ale jeho psychický stav. Kvůli poškozeným rukám se ani nemohl dotýkat dětí.

Spolu s partnerkou však dokázali krizi překonat. O rok později požádal přítelkyni o ruku, oženil se a narodilo se mu třetí dítě. „Nejdůležitější je, že držíme pořád při sobě,“ dodal na závěr.

Kellner byl po pádu vrtulníku asi v šoku, Horváth tvrdí, že mu nepomohl

Amerika
Související témata:
Pořad 13. komnata

Související články

Výběr článků

Načítám