Hlavní obsah

Na Morávce v Beskydech se objevil račí mor

Velká Lipová

Na poplach bijí ochranáři v Beskydech. Důvodem je výskyt nebezpečného račího moru, který je smrtelný pro původní evropské druhy raků, včetně raka říčního. Nákazu už odborníci prokázali v řece Morávce na Frýdecko-Místecku.

Foto: AOPK ČR

Na výskyt nebezpečného račího moru upozorňují cedule na březích řeky Morávky.

Článek

Morem byly zasaženy stovky až tisíce jedinců raka říčního, který je v Česku zařazen mezi kriticky ohrožené druhy.

„Nákaza se k nám dostala s nepůvodními severoamerickými druhy raků, kteří jsou proti nemoci odolnější, nákaza pro ně většinou není smrtící a stávají se tak přenašeči,“ uvedla Veronika Kornová, zooložka moravskoslezského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dodala, že k šíření račího moru nedochází pouze bezprostředním kontaktem s nakaženým rakem. „Ale také přesunem vody obsahující zoospory nemoci nebo nedokonalou dezinfekcí či vysušením například rybářských pomůcek, obuvi či strojů, které se dostaly do kontaktu s račím morem,“ upozornila.

Raky ohrožuje mor. Nezachraňujte je z potoků, varují ochranáři

Domácí

Veterinární správa stanovila kvůli likvidaci nákazy ochranné pásmo a vydala mimořádné veterinární opatření. Ochranné pásmo platí na Morávce od parkoviště Velké Lipové až po soutok potokem Bahno v Nižních Lhotách. Navíc do něj patří i říčka Mohelnice až po soutok s Jestřábím potokem v obci Krásná a několik potoků.

V ochranném pásmu platí přísná omezení jako zákaz přemísťování všech vodních živočichů do jiných toků nebo vod nebo nařízení, že po jakémkoli pohybu v Morávce a jejích přítocích musí každý očistit a vydezinfikovat všechno náčiní, nástroje i holínky.

Budeme se modlit

„Budeme se modlit, aby se to nerozšířilo dál. Dá se předpokládat, že po proudu už to všechno vyhubilo,“ posteskl si Daniel Gebauer, hydrobiolog Českého rybářského svazu, územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko. Ten uvedl, že račí mor není v kraji poprvé. „Už byl na rožnovské Bečvě, Tichávce, Lubině… Každý rok se to objeví, pokaždé někde jinde,“ řekl.

Státní veterinární správa ústy svého mluvčí Petra Vorlíčka uvedla, že ročně eviduje ohniska račího moru v řádu jednotek ročně. „Letos na jaře to bylo na Semilsku a nyní na Frýdecko-Místecku,“ doplnil.

Pytlák na Opavsku ulovil 85 raků, zasáhla policie

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám