Hlavní obsah

Na Letnou se sjely historické i nové autobusy

Autobusy, které brázdily silnice před lety, se mohou svézt návštěvníci sobotního Autobusového dne, jenž se do 17 hodin koná na pražské Letné. Na okružní jízdy, například do Bohnic nebo Prahy 6, vyrážejí zdarma.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Autobusy vzaly návštěvníky na okružní jízdy Prahou.

Článek

„Máme tu asi dvacet historických a speciálních autobusů, včetně dvoupatrového stroje z Berlína, malý autobus Ikarus Avia, do kterého se vejde devatenáct cestujících plus jeden řidič. Jednotná zemědělská družstva jej využívala hlavně k přepravě zemědělců na pole nebo různé zájezdy, dnes zájemce sveze do Podbaby,“ líčil Novinkám Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a okolí.

Na místě nechybějí ani klasické držáky, autobus RTO, Škoda 706 ze 60. let, karosy různého stáří a tvarů. Ani novější modely, protože mezi natěšenými návštěvníky jsou i mladší ročníky.

„A ty mají v oblibě ty mladší stroje, staré jim nic neříkají,“ konstatoval Drápal. Zájemci si mohou prohlédnout i kloubové ikarusy, legendární čabajky, které sloužily v 70. a 80. letech minulého století. Mezi nejstarší vystavené kousky patří stroje z půlky 50. let. „Já už jsem úplně zapomněla, jak dřív autobusy smrděly,“ smála se asi padesátiletá žena, když jeden z letitých kousků nastartoval, takže se kolem něj linul typický naftový odér.

Z motorky si postavil pojízdnou diskotéku, na cestě ho nepřehlédnou ani nepřeslechnou

AutoMoto

Na Letnou dorazila i flotila současných autobusů v barvách Pražské integrované dopravy. Včetně dvou trolejbusů. Velký zájem pochopitelně vyvolal ten nejdelší, 24,7 metru dlouhý Škoda Solaris, jenž od března jezdí mezi zastávkou Nádraží Veleslavín a ruzyňským letištěm. Oba podle Drápala dorazily vlastní silou na baterky.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Nechybí ani přehlídka moderní techniky.

„A jedeme,“ smála se mladá maminka, když s asi ročním capartem dosedla do jednoho z novějších typů. „Vidíš, v MHD musí být pořád v kočárku, protože to bychom nepřežili,“ obracela se na partnera, neboť hošík okamžitě vystartoval do volného prostoru a vzápětí chtěl vystupovat.

„To je ten nový, ten se nevyrábí v Německu, ale v Turecku,“ poučoval maminku asi desetiletý školák, zatímco útroby stroje vonícího novotou zuřivě fotil. Když usedl na sedačku, chválil měkké polstrování a hodně místa na nohy.

Další atrakce

Návštěvníci Autobusového dne si ve speciálním autobusu mohli rovněž ověřit, jak ovládají pravidla silničního provozu, a s tzv. alko brýlemi na očích vyzkoušeli, jak své okolí vnímá člověk pod vlivem alkoholu.

Malé návštěvníky pak láká projížďka po dráze. V rámci jízd speciálních autobusových linek zájemce čekají také exkurze ve Staré čistírně odpadních vod v Bubenči nebo zlevněný vstup do Království železnic. Blízko letošního dějiště autobusového dne se nachází Muzeum MHD ve Střešovicích.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Na děti čekala jízda zručnosti.

Akce se dosud konala v Letňanech, letos poprvé ji pořadatelé přesunuli na Letnou. Mimo jiné proto, aby mohli nabídnout nové trasy okružních jízd.

„Jezdíme skoro všemi pražskými tunely, tedy Strahovským, Blankou a Letenským tunelem. Možná pak někdo bude chtít, aby tudy jezdily pravidelně,“ podotkl Drápal. Jenže například Strahovský tunel, jenž spojuje Prahu 5 a 6, by kvůli tomu musel projít rekonstrukcí, která by přinesla větší bezpečnost. Co se Blanky týče, tam je problém v častých kolonách, kvůli nimž by linky nabíraly zpoždění.

„Takhle o víkendu to člověk projede hned, ale ve špičce, všichni víme, jak to vypadá,“ krčil rameny.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Dva ze starších modelů autobusů

Fanoušky dopravy čeká další akce za čtrnáct dní. Drápal pozval na Železniční den v železniční stanici v pražských Vršovicích, který Ropid pořádá společně s Českými drahami.

Na peronu zastaví historické vlaky, akce umožní prohlídky depa, jízdy drezínou, dorazí i autobusy nebo tramvaje.

FOTO: Prahu nadchly historické soupravy metra, hitem byla „černá huba“

Domácí

V Praze přibude další trolejbusová linka

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám