Hlavní obsah

Na Jesenicku začali s demolicí poničených domů

Jeseníky

V nejpostiženějších místech v okolí řeky Bělé začali hasiči s postupnou demolicí domů, které velká voda poničila natolik, že jejich záchrana není možná. Demoliční stroje se rozjely do obcí Bělá pod Pradědem, Písečná i do města Jeseník. O to, kolik domů bude potřeba zbourat a v jakém stavu je voda zanechala, se přímo na místě zajímal štáb Novinek s kamerou.

Demolice domů na JesenickuVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„V tuto chvíli už máme od statiků stanovené objekty, které půjdou k demolici. My jsme s hasičskou četou, která má za úkol tyto demolice provádět, začali strhávat první objekt v Adolfovicích, části obce Bělá pod Pradědem,“ prozradil Novinkám nezávislý starosta Radomír Neugebauer.

V tomto případě se začalo s technickým objektem, trafostanicí v místní firmě. Demoliční práce postupují tak, aby co nejdříve byly odstraněny stavby, které svým stavem ohrožují okolí.

„Máme tady zcela jistě více prioritní projekty a pak jsou tady stavby, které přímo neohrožují naše obyvatele nebo další nemovitosti,“ dodal Neugebauer.

Dům přežil dvě povodně, třetí už ne. Senior se na bourání chce jít podívat

Domácí
Foto: Novinky

V Bělé a přidružených obcí půjde k zemi celkem sedm budov.

Celkem je zatím k odstranění určeno v Bělé a přidružených obcích sedm objektů.

„S lidmi, kterých se to týká, jsme se všemi v kontaktu. Řešíme u nich následné dlouhodobé ubytování, protože doteď byli různě umístěni, třeba v evakuačním centru. Samozřejmě nejpřijatelnější je, když mohou jít ke svým rodinám,“ dodal starosta Bělé pod Pradědem.

Úplně bez domova se v obci ocitly dvě rodiny, s nimi se obec snaží najít náhradní řešení.

Bourá se i v Jeseníku

Statici dokončili obhlídku poničených domů také ve městě Jeseník. „Byli u lidí, kteří nahlásili, že chtějí posoudit statiku domu. K dnešnímu dni je to pět domů, z toho tři by měly být úplně zdemolovány a dva částečně,“ informovala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, zvolená za TOP 09.

Po povodních nemáme elektřinu ani plyn, zní z Mikulovic. Odpadní voda odtéká do řeky

Domácí

Jeseník trápí také poničené rozvody, zvláště pak plynu, který stále část města ve svých bytech nemá k dispozici.

„Potrubí je tady velmi rozsáhle poškozené. Ta část, která vedla přes řeku, byla úplně stržená. To jsou desítky metrů, které chybějí. Tam se to vše nyní mapuje. Naše priorita byla, aby byly co nejdříve obnoveny sítě do nemocnice a škol a školek,“ dodala Blišťanová a připustila, že oprava bude trvat ještě týdny.

Foto: Novinky

Do tohoto objektu v Jeseníku narazilo díky silnému proudu auto, které porušilo jeho statiku.

Nefunkční plynové a elektrické rozvody významně ve městě zpomalují vysoušení zatopených nemovitostí. „Lidé jdou z jednoho neštěstí do druhého. Teď jsme byli v bytech, kde nezůstalo vůbec nic. Tam, kde to jde, půjčujeme vysoušeče a snažíme se sehnat nábytek z druhé ruky,“ řekla Novinkám starostka Jeseníku.

Hasiči začali s demolicemi i v nedaleké obci Písečná, jež leží mezi Českou Vsí a Mikulovicemi.

„Zatím jistě víme o třech domech, které budou muset jít dolů. K dalším třem se zatím ani statik nedostal. Jeden dům má špatnou verandu, tak ta se bude muset shodit, a jestli ten dům vydrží, nevím,“ popisoval minulý týden situaci místní starosta Jan Konečný.

Písečná je ale velmi výrazně poničena také na místní infrastruktuře. „Úplně nám to vzalo dvě lávky pro pěší. Ty jsou někde v řece a všechny mosty, které byly určeny pro automobily, jsou poškozené. Naštěstí dva hlavní mosty jsou průjezdné, ale jsou v hrozném stavu,“ dodal Konečný.

„40 miliard stačit nebude“

Jak v souvislosti s poničením zatopených obcí dodává Jan Konečný, čtyřicetimiliardová pomoc od státu nebude stačit.

„Je to částka podobná té z roku 1997, ale když si vezmeme rozsah těch škod, které jsou dnes, inflaci a další aspekty, tak je to za mě hodně málo. Zdaleka to nebude stačit,“ řekl Novinkám.

Foto: Novinky

Následky povodně v Polní ulici v Písečné.

Jen v Písečné se prý jedná o desítky milionů korun, které obec bude potřebovat. Poničené nebo zcela zdevastované jsou tam nejen mosty, ale také chodníky, silnice i inženýrské sítě.

„V roce 1997 se tady investovalo, myslím, až 100 milionů korun do obnovy naší vsi,“ připomněl Konečný.

Všichni tři starostové se navíc shodují na tom, že by ocenili více dobrovolníků. Po prvním víkendu začal zájem upadat, lidské ruce jsou ale v zasažených místech potřebné. „První sobotu po povodni tady bylo 260 lidí, v pondělí pak už jen 60,“ dodala starostka Jeseníku.

Tady už nebydlete. Stát nepodpoří obnovu domů v záplavových zónách, nabídne pozemky jinde

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám