Hlavní obsah

Na Jesenicku už padají domy

Jeseník
Aktualizováno

V Jeseníku a okolních obcích zasažených povodněmi začaly padat první domy. Novinkám to v neděli potvrdila jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Probíhající evakuace na JesenickuVideo: Policie ČR

Článek

„Nějaké domy spadly v Jeseníku, České Vsi a Bělé pod Pradědem. Přesná čísla nemám, ale zatím podle informací, které se mi dostaly, je to v jednotkách,“ uvedla starostka v neděli před polednem.

Prioritu ale podle ní nyní má záchrana osob, které se nestačily evakuovat a včas se dostat do bezpečí.

„To je nyní pro nás zásadní. Máme tu tři vrtulníky, jeden armádní a dva policejní. Děláme, co se dá. Jak toto dokončíme, začneme řešit lidi, co přišli o střechu nad hlavou. Ubytovat je můžeme v některém z našich evakuačních center. Prostor tam na to máme,“ dodala Blišťanová.

Foto: X/Jarda Procházka

Situace na Jesenicku

Jeseník a okolní obce jsou v podstatě odříznuté od světa, silnice i cesty jsou zaplavené. V noci na neděli rozbouřená řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 z Jeseníku do České Vsi. Policie pátrá po tříčlenné posádce auta, které spadlo v obci Lipová-lázně do řeky.

Po čtyřech lidech, kteří zmizeli v rozvodněných tocích na Moravě, se stále pátrá

Krimi

V regionu nicméně přestalo pršet a meteorologové aktuálně neočekávají větší srážky.

„V této chvíli víme, že popadalo do deseti domů. S obyvateli jednoho již řešíme náhradní ubytování. Momentálně jsou ti lidé v jednopokojovém bytě u příbuzných. Zítra se jejich situaci pokusíme vyřešit,“ upřesnila v neděli ve čtyři hodiny odpoledne starostka města.

Voda, jak dále informovala, již opadla. „Neprší, je zataženo, odpařují se lesy. Když se dívám z okna, zdá se, že je jen škaredé odpoledne, realita je ale jiná, krutá. Je to tady velká zkáza. Všude je spousta bahna, v ulicích zničená auta, popadané lávky, poškozené mosty, o kterých nevíme, v jakém jsou vlastně stavu. Hrůza,“ podotkla.

Foto: David W Cerny, Reuters

Záplavy na Jesenicku

Oddechla si ale, že se již záchranářům podařilo evakuovat všechny lidi, kteří to sami včas nestihli, nebo nedbali doporučení a navzdory kritické situaci zůstali ve svých domech. „Požádali o pomoc, až když pochopili, že jim jde skutečně o život. Takových bylo zhruba padesát,“ konstatovala Blišťanová.

Ve městě se již začíná i uklízet. „Když jsem procházela částmi, kde je to už bezpečnější, viděla jsem lidi v oknech, jak už dávají své domy do pořádku. Vyhráno ale ještě nemáme. Večer a v noci má opět pršet. Věřím ale, že to nejhorší už máme za sebou,“ prohlásila s tím, že odstraňování škod, která voda ve městě napáchala, potrvá měsíce. „U silnic, které utrhla, to potrvá ještě mnohem déle,“ dodala.

Rozvodněná řeka Bělá na JesenickuVideo: X/ Hasiči Olomouc

Město plave divokou řekou, voda přišla během deseti minut. Hanušovice se nestihly evakuovat

Domácí

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám