Článek
Svoje umění na soutěžní přehlídce pod širým nebem měřilo třináct kuchařů s šestnácti druhy oblíbené české pochoutky. Vítězem se nakonec stal Tomáš Neuvirt z Klimkovic na Novojičínsku s vepřovým gulášem nazvaným Sandokanovo oko. Guláš obsahující žampióny a feferonky, přizdobený restovaným rajčetem a olivou, ohodnotila jako nejlepší většina členů odborné poroty.
"Zaujal jak originalitou a zajímavým pojetím, tak i velmi čistou prací. Ale hlavní je, že ten guláš byl chuťově opravdu nejlepší," řekl předseda severomoravské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jakub Sedláček, který byl jedním z členů poroty.
Poláci představili guláš s pohankovou kaší
Frenštátské akce se účastnila také dvojice kuchařů z Polska se speciální recepturou tzv. Poznaňského guláše. "U nás guláš není národní jídlo jako v Česku, ale je také velmi oblíbený. Náš guláš narozdíl od českého obsahuje více masa a méně šťávy. Další rozdíl je ve způsobu podávání - my ho jíme se speciální pohankovou kaší," řekl Právu polský kuchař Zbigniew Torlop.
Kuchaři museli dbát na čistotu
Gulášové slavnosti se v malém městě pod Beskydami konaly letos již podvanácté. Poslední dva roky nad akcí převzala patronát Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Podle organizátorů se letošní ročník od předchozích lišil tím, že bylo nutné vyhovět novým hygienickým předpisům. "Museli jsme všem účastníkům zajistit přístup k čisté vodě. Také se snažíme daleko více dbát na to, aby kuchaři pracovali s čistým nádobím," dodal Sedláček.