Hlavní obsah

Na Frýdlantsku zvedají oči k obloze. Další liják Jizerské hory nemine

Ve Višňové na Frýdlantsku v severních Čechách přestalo v sobotu 14. září odpoledne na chvíli pršet. Přesto všichni hledí s obavami k obloze, ale i na rozlitou vodu, která dávno opustila koryta Smědé i okolních potoků a vyplavila se do polí, luk, ale i přes silnice. Ty na mnohých místech připomínají spíš rybníky.

Dron na VišňovouVideo: Novinky

Článek

„Zatím je to dobrý, ale může to být horší,“ hodnotí zkušeným zrakem David Jiroš z Vísky, části Višňové na Frýdlantsku. Povodně prožil před dvěma lety a nechce, aby to přišlo znovu.

Anketa - VišňováVideo: Novinky

„Když na to teď koukám, je to zatím stejné jako tehdy,“ neskrývá obavy obyvatel Vísky. Spolu s místními hasiči hlídkuje na mostě, u kterého praskl strom a hrozí, že by se mohl zřítit do vody a ucpat průtok pod mostem. Pak by přišlo nadělení. A to nikdo na Frýdlantsku nechce, protože všichni mají v živé paměti povodně z minulých let, třeba ty z roku 2010. Tehdy Smědá v Předláncích dosáhla průtoku 450 metrů krychlových za sekundu.

Tehdy se z koryta dostala řeka Smědá také ve Frýdlantu, kdy dosáhla průtoku 395 metrů krychlových a voda zatopila centrum města, dostala se na náměstí před radnicí i do přilehlých ulic. Když jimi procházíte v těchto hodinách, jsou pytle s pískem takřka u všech vchodů do obytných domů, obchodů, ale i do muzea nebo radnice. Lidé si povodeň dobře pamatují.

Višňová je pod vodou a odříznutáVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Smědá, jejíž voda je hnědá a plavou v ní větve, kusy kmenů i různé smetí, které sebrala cestou, je v centru města pár centimetrů neboli kostek, jak říkají místní, pod hranou koryta. Sledovat ji přicházejí zvědavci i lidé z okolních domů.

Odříznutou Višňovou ohrožuje prasklý strom. Kdyby spadnul, stane se z něj špunt

Domácí

„V létě tam bylo tak málo vody, takový potůček a teď to šlo strašně rychle nahoru. Kdyby to přeteklo, je to hned u nás,“ popisuje Zdeňka Tomášková, který přišla ke korytu z nedalekého domu venčit svého psa. „Bydlíme támhle,“ ukazuje na domek vzdálený asi padesát metrů od řeky. Doma se prý připravili, kdyby náhodou voda hodně stoupla, aby odešli.

„Ale doufáme, že se nic nestane,“ poznamenala žena a vzpomněla, že velkou vodu zažila její rodina v roce 2010, kdy se voda dostala až do prvního patra.

Štěpánka Daniová se raději k vodě dole ve Frýdlantu koukat nechodí a sleduje zprávy spíš přes sociální sítě. Strach má ale o rodiče, kteří žijí v sousední Raspenavě na nábřeží a povodně už zažili.

„Rodiče jsou připravení, mají přichystané věci, zabaleno a jen čekají, až se voda vyleje na cestu a jedou. Čeká je sestra, která má barák mnohem výš,“ popsala mladá žena. Už to znají, a tak vyklidili i spodní patro svého domu. Povodeň k nim domů přišla v roce 2010 a voda zatopila zahradu a sklep a pak trvalo několik dní, než nánosy vyklidili a všechno dali znovu do pořádku.

V Jizerských horách déšť neustane, toky budou ještě stoupat

Smědava v Raspenavě byla v sobotu 14. září dopoledne na 3. stupni povodňové aktivity, odpoledne klesla na druhý stupeň. Ve Višňové, zejména v Předlánci, zůstávala i v odpoledních hodinách na 3. stupni povodňové aktivity. V Libereckém kraji je stav ohrožení, tedy 3. stupeň povodňové aktivity i v Jablonci nad Jizerou.

Frýdlantsko zůstává v pohotovosti, neboť podle předpovědi meteorologů nemají v Jizerských horách rozhodně vše za sebou. Hladina toků klesla v sobotu odpoledne ve Frýdlantu i v Hejnicích nebo Bílém potoce a na dalších místech. Déšť také ustal. Od pátku do soboty v Jizerských horách spadlo 100 -150 mm srážek a pro Frýdlantský výběžek se podle meteorologů prognóza nelepší. Dál má pršet v horách, především na severní straně Jizerských hor.

Nejvíc vody proto poteče právě do Smědé, částečně Jeřice a Lužické Nisy. Další vzestupy hladin jsou očekávané v neděli večer nebo v průběhu pondělí.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Záběry z Luční boudy: Tohle jsme tu ještě neviděli

Domácí

Výběr článků

Načítám