Hlavní obsah

Na dům při bouřce na Královéhradecku spadla sousedova jedle. Další strom se naklání

Hradec Králové
Aktualizováno

Když se ve středu navečer začala nad Hradcem Králové stahovat mračna, netušil Josef Šandera ze Svobodných Dvorů, jak dramatické hodiny jeho rodinu ten den ještě čekají. Silné poryvy větru během bouřky, která řádila zejména v severní části krajského města, zlomily na sousedním pozemku vzrostlou jedli. Část stromu skončila na jejich střeše a poškodila ji, takže jim teď zatéká do domu.

Foto: Josef Šandera

Pod poryvy větru zlomená jedle skončila na rodinném domu

Článek

„Byla to silná rána do zdi domu. Asi kolem osmé hodiny večer. Nedaleko od naší nemovitosti, už za plotem, rostou dva vysoké stromy a jeden z nich se rozlomil,“ vysvětluje Josef Šandera s tím, že ihned zavolali hasiče. Ti museli použít i výškovou techniku.

„Přijeli do několika minut a byli tu asi hodinu. Kmen pořezali, odřízli také část stromu, která byla nalomená a hrozila spadnutím,“ pokračuje Šandera. Obavu ale podle něho vzbuzuje druhý strom, který se sice nevyvrátil, ale zůstal lehce nakloněný.

Foto: Josef Šandera

Pod poryvy větru zlomená jedle skončila na rodinném domě.

„Máme strach, že při další výstraze meteorologů, když se potvrdí a přijde další vítr, že opět skončí na našem domě. Jak jsem si ověřil na webu Českého hydrometeorologického úřadu, tak tentokrát vítr přišel od jihozápadu a dosahoval rychlosti osmdesát kilometrů za hodinu. Samozřejmě se to může opakovat,“ řekl Šandera.

Muže na Nymbursku zabila větev spadlá při bouřce, svědci ho oživovali marně

Krimi

Na sousedním pozemku roste víc vzrostlých jehličnanů. Původně tu byly zřejmě vysázeny, aby odstínily obě sousedící zahrady. Už dříve se Šanderovi snažili docílit pokácení vysokého smrku, který roste na jiné části zahrady. Odbor životního prostředí královéhradeckého magistrátu však odmítl vydat povolení k pokácení, neboť s tím vlastníci pozemku nesouhlasili. A s kácením neuspěli ani u soudu.

Nakloněný strom bude pokácen

„Ten smrk tentokrát vydržel, ale jak je vidět, potenciálně nebezpečný je. I když nyní máme větší obavu z toho nakloněného stromu,“ svěřil se majitel poškozeného domu.

Podařilo se mu ale v pátek dohodnout se sousedy. Majitelka sousedního domu, která byla právě na dovolené, se vrátila a již byla povolána specializovaná firma, která nakloněný strom pokácí.

Foto: Josef Šandera

Pod poryvy větru zlomená jedle skončila na rodinném domě.

Pokud má někdo obavu o bezpečnost, je nejdůležitější jednání právě s vlastníkem pozemku, neboť ten odpovídá za zabezpečení stromu. V případě ohrožení je možné obrátit se také na hasiče. Na druhou stranu ti ale neslouží jako firma ke kácení stromů.

Východ Česka zasáhly silné bouřky. V Českém Těšíně zabil strom ženu

Počasí

„Záleží vždy na zhodnocení situace přímo na místě události. Pokud vyhodnotíme, že hrozí bezprostřední ohrožení pádu stromu na místo, kde by mohlo dojít k újmě na zdraví nebo majetku, můžeme strom odstranit. Nehrozí-li ale bezprostřední nebezpečí, je zajištění stromu na odpovědnosti vlastníka pozemku,“ prohlásila mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám