Hlavní obsah

Na D1 u Prahy srazilo auto vlka

Na dálnici D1 u Říčan byl koncem minulého týdne sražen samec vlka. Kadáver nyní poputuje na pitvu, která by měla určit, odkud zvíře pocházelo. V úterý o tom informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Karolína Šůlová.

Foto: Hlaváč AOPK/Václav, ČTK

Tělo sraženého vlka.

Článek

Zvíře bylo sraženo na dálnici v úseku mezi 13. a 14. kilometrem, kde zatím nebylo instalováno oplocení.

„Dálnice v tomto úseku není dosud oplocená a vlk se ji pokusil přeběhnout v místě, kde jsou přerušená svodidla. Našli jsme tady i sraženou lišku. Právě na podobných místech dochází k pokusům o přebíhání a k srážkám živočichů s vozidly nejčastěji,“ uvedl Václav Hlaváč z AOPK.

Vědce bude zajímat, odkud vlk pocházel, respektive zda se jednalo o zvíře ze středoevropské nížinné, karpatské či alpské populace.

V českých Krkonoších se poprvé narodila mláďata vlka

Koktejl

Při výstavbě D1 nebyla prostupnosti krajiny pro zvířata věnována žádná pozornost a koridory s ekodukty se tak budovaly až v poslední době v rámci rekonstrukce komunikace. V oblasti Českomoravské vrchoviny zatím vznikly čtyři a podle odborníků jsou intenzivně využívané.

Dálnice jako problém

Hlaváč připomněl, že hustá síť komunikací přispívá nejen k usmrcování zvířat, ale omezuje i jejich pohyb, v důsledku čehož vznikají izolované populace, které nemají kontakt. Příkladem je například populace losů evropských, která je kvůli bariérám izolována a patrně zanikne.

„I pro vlky představují dálnice při jejich pohybu krajinou zásadní problém. Pokud na ni narazí, často ji sledují třeba i desítky kilometrů, než najdou místo, kde se rozhodnou ji překonat. Nejenže takové srážky bývají fatální pro zvířata, ale jsou nebezpečné i pro řidiče,“ upozornil Hlaváč.

„Jelikož vlci žijí pospolu jako rodina a vzájemně o sebe pečují a pomáhají si s lovem, může smrt jednoho z nich způsobit rozpad nebo nerovnováhu ve smečce,“ upozornila již dříve na další z aspektů smrti vlčího jedince koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek na Liberecku Kristýna Fridrichová.

Foto: Hlaváč AOPK/Václav, ČTK

Místo, kde došlo ke sražení vlka.

Populace vlka obecného je v Česku stabilní v Krkonoších, trvalý výskyt vlků je potvrzen také na Broumovsku a v Orlických horách, nyní už téměř v celém česko-polském pohraničí na severu kraje.

Někteří chovatelé hospodářských zvířat volají po umožnění odstřelu predátorů, zatímco ekologové apelují na vhodné zabezpečení stád ohradníky a pasteveckými psy. K mírnější ochraně vlků má v současnosti nakročeno i Evropská unie.

V lesích u Utrechtu pokousal vlk malou holčičku

Evropa

Výběr článků

Načítám