Hlavní obsah

Na co dohodovací řízení? Nechápeme to, zní ze STAN

Koaliční špičky se v úterý odpoledne sejdou, aby na dohodovacím řízení projednaly palčivá témata, která vládní jednotu štěpí. Pomyslnou poslední kapkou byl krok ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který jmenoval ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro zavedení eura, údajně bez vědomí ostatních členů vlády.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslední kapkou k dohodovacímu řízení byl krok ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) a jeho jmenování zmocněnce pro euro

Článek

Existuje ale víc výbušných témat, která si koalice hodlá vyříkat. „Chceme, aby se vyčistil stůl,“ řekla Novinkám a Právu první místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová. Piráty například trápí, že stále nemají své zástupce v dozorčích radách některých státních orgánů. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek konkrétně zmínil Státní fond dopravní infrastruktury.

Koaličním stranám se také nelíbí aktivity vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ten už dříve sklidil kritiku za své video, v němž se vymezil vůči komunikaci vlády, jeho koaličním partnerům se příliš nelíbí ani jeho debaty v krajích, které berou jako předvolební kampaň. „Okopávání kotníků kvůli příštím volbám koalici v dlouhodobém horizontu nic dobrého nepřinese,“ uvedla Kocmanová.

Neudělali jsme nic špatného, zní ze STAN

Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová Novinkám a Právu řekla, že Starostové nechápou, proč vůbec premiér Petr Fiala (ODS) jednání svolal. „Neudělali jsme nic, kvůli čemu by se mělo konat dohodovací řízení,“ uvedla Šebelová. „Pan ministr Dvořák jmenoval pana Zahradníka zmocněncem pro euro, aby jeho slovo mělo větší váhu. Bez souhlasu vlády jej jmenovat mohl, takové zmocněnce jsme už měli. Není to koordinátor pro přijetí eura, je to někdo, kdo by měl vrátit kultivovanou debatu o euru do hry, protože máme pocit, že tato diskuse zamrzla,“ řekla místopředsedkyně strany.

Nesouhlasí ani s tím, že by STAN okopávali kotníky koaličním partnerům. „V koalici je pět svébytných stran. Jednu debatu jsem viděla a pan předseda se tam koaličních politiků zastával,“ poznamenala Šebelová.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v úterý zopakovala, že nechce, aby koaliční hádky vedly k předčasným volbám a nástupu populistů, jako se stalo na Slovensku. „Někdy se může na malé věci nabalit větší problém jako sněhová koule. Chceme tomu zamezit včas,“ uvedla. Nechtěla předjímat, jak se bude jednání vyvíjet. Podle některých spekulací by mohly koaliční strany tlačit na odvolání Dvořáka. „Pokud se něco takového stane, budeme za ním rozhodně stát, protože je velmi dobrý ministr,“ řekla Šebelová.

Koaliční poprask kolem eura. Nechceme kvůli STAN dopadnout jako na Slovensku, zní z TOP 09

Domácí

Výběr článků

Načítám