Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky

Aktualizováno

Zvlněná studená fronta z Německa přinesla na území Čech v neděli velmi silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí před bouřkami vydal Český hydrometeorologický ústav až do pondělních ranních hodin.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18. 8. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Velmi intenzivní bouřka zasáhla Stachy na Šumavě, srážkové úhrny činily přes 80 mm. V místě jsou hlášeny i velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 mm. Bouřky se vyvíjejí i ve východních částech Čech, a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny.

„Na Vimpersku a Sušicku se vytvářejí bouřkové buňky téměř bez pohybu nebo se pomalu rozšiřují k severovýchodu až východu na Strakonicko a Prachaticko. Při opakovaných bouřkách může napršet ojediněle přes 50 mm srážek. Oblast Vimperska je velmi nasycená, déšť tak bude způsobovat zvýšený odtok vody z krajiny a zatopení níže položených míst,“ upozornili v neděli odpoledne meteorologové na facebooku ČHMÚ.

Velmi silnou bouřku hlásili také v okolí Zbiroha a Radnic na Rokycansku. Bouřky jsou obvykle velmi lokální, naprší při nich přes 50 mm.

Vysoký stupeň nebezpečí před bouřkami vyhlásil Český hydrometeorologický ústav v neděli dopoledne.

„Během neděle bude z Německa nad naše území postupovat zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude proudit teplý a vlhký vzduch od jihozápadu. Na studené frontě a v teplém vzduchu před ní se budou zejména v neděli odpoledne, večer a v první polovině noci na pondělí vytvářet bouřky,“ dodali meteorologové.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa bouřek v České republice

V Čechách budou ojediněle velmi silné s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i více. Na Moravě a ve Slezsku meteorologové čekají úhrny kolem 40 mm. „Pravděpodobné jsou i kroupy a nárazy větru kolem 20 m/s. Na severovýchod Čech, na Moravu a do Slezska dorazí bouřky až večer,“ dodal ústav.

První bouřky se začaly tvořit kolem poledne na západě Čech. Meteorologové nepředpokládají, že by měly Českem postupovat rychle. „Mělo by se jednat podobně jako včera o jednotlivé buňky nebo shluky buněk, které se na frontě mohou zorganizovat do linie,“ uvedli.

Později odpoledne by měly velmi silné bouřky dorazit na Českomoravskou vrchovinu a do severovýchodních Čech, večer na Moravu a do Slezska, kde by měly být mírnější. Bouřky se budou vyskytovat až do noci; během její druhé poloviny budou ustávat.

Moravou se přehnaly bouřky. Hasiči řešili popadané stromy a zatopené sklepy

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám