Hlavní obsah

Na Broumovsku přetekl rybník, evakuuje se jeho okolí

Zdoňov

Ve Zdoňově na Broumovsku, který je součástí Teplic nad Metují na Broumovsku, se přeplnil rybník a bylo nutné evakuovat ohrožené obyvatele. Velké množství vody se do nádrže dostalo vlivem stavebních úprav nad rybníkem. Veškerá voda z polí je tak svedena do rybníka a ten její množství už nezvládl.

Povodně v Královéhradeckém krajiVideo: HZS Královéhradeckého kraje

Článek

„U Navrátilova lesa byl vytvořen systém tří tůní z důvodu zádrže vody v krajině, tyto jsou v současné chvíli přeplněny a jejich přepad je sveden do rybníka. Zdoňovský rybník není v dobrém technickém stavu, bylo vydáno stavební povolení k jeho opravě, která měla proběhnout letos,“ stojí na webových stránkách města.

Od středy bylo podle nich stavidlo upraveno na maximální možný odtok, rybník byl a je průběžně monitorován. Bezpečnostní přeliv nezvládá nápor vody, na kterou nebyl dimenzován.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ve Zdoňově na Broumovsku se přeplnil rybník.

„Zpočátku to vypadalo, že by nás neměly ohrozit lokální toky, ale začíná být problémem právě Stěnava na Broumovsku. Je už na trojce, je to dáno spadem vody v pohraničí a už dochází k první evakuaci osob, kteří mají domy kolem tohoto rybníka,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Podle mluvčího krajských hasičů Zbyňka Voříška se evakuuje jedenáct rodinných domů. Lidé najdou azyl v teplické základní škole.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Velká voda na Broumovsku

„Celkem bylo evakuováno 17 osob, čtyřem museli pomoci z obydlí hasiči. Dalších pětačtyřicet lidí bylo k evakuaci vyzváno,“ upřesnili hasiči.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Opava zahájila evakuaci obyvatel z části města. Blíží se více než stoletá voda

Domácí

Výběr článků

Načítám