Hlavní obsah

Na akáty jdou v Mladé s vrtákem a herbicidem

Národní přírodní památka Mladá u středočeských Milovic čelí invazi severoamerického trnovníku akátu, který ani zdejší zubři a pratuři nezdolají. Ochránci přírody se rozhodli šíření rychle rostoucího stromu zastavit vlastními silami. Aplikují do jeho kmenů herbicid s látkou glyfosát.

Foto: Pavel Brodecký, Česká krajina, Novinky

Navrtávání kmene akátu v národní přírodní památce Mladá

Článek

Upozornila na to ochranářská organizace Česká krajina, která se o přírodní památku stará a zasadila se o návrat skotu. „V milovické rezervaci již několik let s pomocí dobrovolníků odstraňujeme invazní rostliny jako lupinu mnoholistou nebo celík kanadský. Teď jsme s pomocí expertů začali likvidovat také nebezpečné akáty,“ uvedl šéf České krajiny Dalibor Dostál.

Akáty vytlačují původní druhy rostlin. Vylučují z kořenů do půdy látky, jimiž omezují svou rostlinnou konkurenci, mění složení půdy, hustými korunami zastiňují okolí, z něhož zmizí květiny i motýli, hmyz.

Klimatické změny mají vliv na zbarvení a sexuální život hmyzu

Věda a školy

Akáty nestačí jen uříznout, protože z dlouhých kořenů okamžitě vyraší výmladky, místo jednoho stromu jsou desítky mladých, za pár let vysokých kmenů. V Mladé po vzoru pokusu v národním parku Podyjí tak dospěli k závěru, že nezbývá než vetřelce otrávit herbicidem. Souhlasila s tím státní Agentura ochrany přírody a krajiny.

Anketa

Používáte herbicidy?
Ano
49,3 %
Ne, ale nevadí mi
15,1 %
Ne, jsem proti tomu
35,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5331 čtenářů.

Dobrovolníci tak do jednotlivých kmenů akátu vrtají díry, do nichž se aplikuje glyfosátový herbicid. Mělo by jít o nejšetrnější způsob pro okolí. „Výrobce uvádí, že se to ztratí bezezbytku. Protože jsem tomu úplně nevěřil, hledal jsem studie o reziduích v půdě, ale žádné jsem nenašel,“ řekl Právu Pavel Brodecký, dobrovolník z kolínské skupiny Jaro.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři v přírodní rezervaci u Milovic

Důležité je, že se nepoužívá velké množství látky, ale metoda injektáže do vyvrtaného otvoru. Když se glyfosát aplikuje v cíleně, nikoli jako plošný postřik, je ho třeba malé množství. Látka zablokuje rostlinný enzym, a tak i akát poměrně rychle uschne.

„Na místě je podle Brodeckého aplikace v létě, nikoli v zimě. „Dřevina již dokončila hlavní růst a ke kořenům začíná proudit více zásobních látek, takže na injektáž reaguje výrazně lépe než v jiných částech roku,“ vysvětlil Brodecký. Nepomáhá podle něj natírat herbicidem pařezy.

O zákazu glyfosátu se nedávno radila Evropská komise, loni se rozhodla prodloužit licenci pro jeho používání o dalších deset let. Jedná se tedy o stále povolenou látku, ačkoli ekologové varovali před plošným používáním v zemědělství kvůli kontaminaci vod.

Evropská komise prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropa

S hubením akátu nepomůže, ani když zubr okouše mladý akát a oloupe z něj kůru. Jeden strom sice zaschne, obrazí však z kořenů, několik metrů od původního kmene. Ani jiné mechanické postupy se kvůli výmladkům z kořenů neosvědčily.

První etapa prací měla v milovické rezervaci skončit letos. „Přibližně do konce léta by měli odborníci zvládnout injektáž všech zmapovaných akátů. V příštím roce se lokalita znovu zmapuje a zásah se zopakuje u dřevin, které by letošní injektáži odolaly,“ přiblížil Dostál.

Nehledě na akáty se v milovické rezervaci daří velkým kopytníkům. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat a čítá už 46 kusů. Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat. Česká krajina milovickou rezervaci, která sahá i do Mladé, založila v roce 2015.

Související témata:

Výběr článků

Načítám