Hlavní obsah

Mýval se v EU nesmí chovat, táborská zoo ale získala výjimku

Tábor

Táborská zoo získala už druhého mývala severního, který podle Evropské unie patří mezi invazivní druhy a jeho chov je na jejím území zakázaný. Zoo Tábor má však na chov těchto oblíbených zvířat výjimku.

Foto: Eva Nemravová

Rocket je jedním ze dvou mývalů, kteří letos nalezli nový domov v Táboře.

Článek

„Roztomilý a mezi návštěvníky oblíbený mýval severní patří mezi 88 druhů zvířat a rostlin, které se jako invazivní nesmí v EU chovat či pěstovat. Zákaz se netýká jen soukromých chovatelů, ale také zoologických zahrad, ve kterých mohou chovaná zvířata pouze dožít,“ sdělil Novinkám ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Táborská zahrada však získala od ministerstva životního prostředí výjimku, díky které do ní jakožto do jediné zoo v Česku půjde mývaly umísťovat i v budoucnosti.

„Jsme rádi, že naši návštěvníci o tato roztomilá zvířata nepřijdou. Jinde než v Táboře je ale už brzy neuvidí,“ konstatoval Korec. Kromě mývala má táborská zoo výjimku také pro chov nosála červeného, kterého může jako jediná zoo v Česku a pravděpodobně i v Evropě také rozmnožovat.

Ředitel táborské zoo si nechal naklonovat psa plemene cane corso

Věda a školy

„Směrnice EU je nesmyslná“

Nařízení EU o invazivních druzích považuje Korec za nedomyšlené a dlouhodobě ho kritizuje. „Směrnice EU o invazivních druzích je nesmyslná a nedomyšlená, na což jsem upozorňoval ještě předtím, než vstoupila v platnost. Zásadním problémem je to, že invazivní druhy určuje plošně, aniž by brala v potaz lokální specifika,“ uvedl.

Zmínil, že typickým příkladem je ibis posvátný, jehož chov je zakázán i v severoevropských zemích, kde by přitom ve volné přírodě nepřežil. „Stejně tak ani nosál červený nedokáže přežít mrazivé teploty, tudíž pro naši přírodu v Česku problém nepředstavuje. Společně s dalšími odborníky jsme volali po tom, aby si seznam invazivních druhů mohl sestavit každý stát sám podle vlastních podmínek, bohužel se to nestalo,“ lituje Korec.

Podle něj mohou jednotlivé země seznam rozšiřovat, ale už ne z něj nějaký druh vyškrtnout. „Neprošla ani plošná výjimka pro zoologické zahrady. Chovatelé i návštěvníci zoo tak přijdou o možnost vidět na vlastní oči mnoho oblíbených druhů zvířat,“ dodal Korec.

Mýval zůstal uvězněný v šachtě, vylovili ho plzeňští strážníci

Koktejl

Mýval severní chovaný v Zoo Tábor jako všežravec nepohrdne nejrůznějším ovocem, rád si pochutná i na hmyzu, larvách, žížalách či vajíčkách. Ve volné přírodě loví také ryby, sladkovodní korýše, žáby a vodní želvy. Do vody se za potravou vydává velmi často.

Mýval žije samotářským životem, pouze během říje připadající převážně na zimní měsíce vyhledává jedince opačného pohlaví. Samci jsou polygamní, což znamená, že se páří postupně s několika samicemi. Naopak samice jsou monogamní a páří se vždy jen s jedním partnerem. Aktivní jsou nejvíce v noci.

Mýval pochází ze Severní a Střední Ameriky. V jižních oblastech USA jsou mývalové aktivní po celý rok, kdežto v severních oblastech svého výskytu upadají do zimního spánku. Přední tlapky má téměř tak šikovné jako opice, jsou schopni otevřít i domovní dveře na kliku nebo ledničku. Pokud má v dosahu vodní zdroj, svou potravu si před konzumací otírá nebo omývá.

Pět živořících vlků z Prahy našlo domov v táborské zoo

Domácí

Výběr článků

Načítám