Hlavní obsah

Muži čtyři měsíce nefungovaly plíce, ostravští lékaři ho zachránili

Ostrava

Když dvaapadesátiletý Petr Paraska dorazil letos na jaře do ostravské fakultní nemocnice (FNO), jeho stav byl kritický. Přivezli ho s těžkým zápalem plic, který způsobila pneumokoková infekce. Jeho plíce nefungovaly. Přesto se stal zázrak a lékařům se ho podařilo zachránit.

Muži čtyři měsíce nefungovaly plíce, lékaři ho zachrániliVideo: Fakultní nemocnice Ostrava

Článek

„Já jsem toho hodně prospal, teď snad půl roku nebudu spát,“ smál se Petr a začal vzpomínat. „Něco si pamatuju, ale nedokážu popsat, jestli to byl sen nebo realita,“ popisoval svůj pobyt v nemocničním boxu muž, který se před hospitalizací neléčil s žádnou chronickou nemocí a dlouhá léta už nekouří.

Znovu mohl promluvit až poté, kdy byl odpojen od plicní ventilace . Po přijetí na stanici ORIM 3 Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FNO totiž musel být Petr ihned napojen na mimotělní oběh, tzv. ECMO. Nefungovaly mu plíce. Ve fakultní nemocnici strávil 135 dnů, z toho byl 127 dnů na ECMO podpoře, jeho stav byl často kritický.

Foto: FNO

Petr Paraska s ošetřujícím lékařem Filipem Buršou

Prasknutí plíce a další komplikace léčby

Staniční lékař Filip Burša, který je zároveň vedoucím ECMO týmu fakultní nemocnice, uvedl, že u pacienta bohužel opakovaně docházelo k prasknutí plíce. „Opakovaně se musel drénovat hrudník. Další významná komplikace byla v podobě krvácení do dýchacích cest, které byly kompletně zalité krví. Zánět žlučníku v podobě septické ataky rovněž značně zkomplikoval léčbu,“ vyjmenovával kritické situace lékař.

Zdůraznil, že na léčbě Petra se podílely desítky specialistů z nejrůznějších oborů. „Je to výsledek toho, jak naše ECMO centrum 15 let pracuje. Ten úspěch je postavený na zkušenosti všech těch zúčastněných. Bez toho by se to nepodařilo,“ konstatoval Burša.

Petr Paraska byl téměř po celou dobu napojení na mimotělní podporu při vědomí a pracovali s ním i fyzioterapeuti. V rámci rehabilitace byl i s přístroji dokonce transportován ven na denní světlo, nebo intenzivně šlapal na speciálním kole.

Odjezd z fakultní nemocnice

Jeho zdravotní stav se konečně zlepšil a Petr mohl na začátku srpna opustit ostravskou fakultní nemocnici. Další léčbu mu už zajistí Nemocnice Šumperk, tedy nemocnice v regionu, kde bydlí.

Před odjezdem se s ním rozloučilo celé oddělení. „Dýchá se mi úplně úžasně, jenom trochu potřebuji podporu kyslíku. Jinak mě nic nebolí. Snažím se i snižovat analgetika, prostě super. Moc děkuji lékařům a všem zdravotníkům,“ svěřil se Petr krátce po slavnostním rozloučení s ošetřujícím týmem.

Foto: FNO

Rozloučení s pacientem

„Nevybavuji si podobného pacienta, který by byl tolik měsíců v tak těžkém stavu, a nakonec jsme ho mohli předat do péče regionální nemocnice,“ zkonstatoval při překladu pacienta Tomáš Glac, staniční sestra ORIM 3, který má na tomto oddělení dvacetiletou praxi.

Foto: FNO

Petra Parasku převezli z Ostravy do Nemocnice Šumperk k další léčbě.

Petra Parasku teď čeká pobyt v šumperské nemocnici a potom intenzivní rehabilitace. Při odjezdu z ostravské fakultní nemocnice členům svého ošetřovatelského týmu slíbil, že se na ně brzy přijede podívat. „Po svých, samozřejmě,“ dodal energicky s nadějí v hlase.

Šíří se viry způsobující zápal plic. Lékaři je často neodhalí

Domácí

Výběr článků

Načítám