Hlavní obsah

Muže v Ostravě kousl do ruky netopýr. Měl vzteklinu

Ostrava

Muže v centru Ostravy před týdnem pokousal netopýr. Laboratorní vyšetření následně u zvířete potvrdila vzteklinu. Šlo o netopýra večerního. Přenos tohoto specifického typu viru vztekliny na člověka je však poměrně vzácný.

Foto: Envato Elements

Netopýr

Článek

„K nálezu zraněného netopýra došlo nedaleko tramvajové zastávky v Nádražní ulici v Ostravě. Při následné manipulaci netopýr kousl jednu osobu do ruky,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Praha Petr Vorlíček.

Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci následně v pondělí potvrdilo, že netopýr byl nakažen vzteklinou. Vzorek byl poté transportován do Národní referenční laboratoře pro vzteklinu v SVÚ Praha k detailnímu vyšetření. To ve čtvrtek potvrdilo, že se jedná o variantu viru EBLV 1, typickou pro netopýry.

Pokousaný muž je pod dohledem lékařů. Ošetřen byl ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Muž dostal na naší klinice Infekčního lékařství vakcinaci,“ potvrdila Novinkám mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Iva Piskalová.

„S nemocí se naše paní primářka za svou kariéru, kterou má asi 30 let, nikdy nepotkala u člověka, ale co se týče vakcín, které jsou běžně dostupné v Česku, tak ty aplikuje minimálně, maximálně v řádu jednotek do roka,“ přiblížila raritu mluvčí nemocnice.

Na silnicích ročně umírá deset procent ptactva a netopýrů, vědci tomu chtějí zamezit

Věda a školy

V Česku se dosud nikdo netopýří vzteklinou nenakazil

Podle Vorlíčka je přenos tohoto specifického typu viru vztekliny na člověka poměrně vzácný. „Při nálezu uhynulého netopýra nebo jedince s atypickým chováním je však třeba být obezřetný a snažit se chránit před pokousáním,“ upozornil mluvčí státní veterinární správy, která v této záležitosti spolupracuje i s krajskou hygienickou stanicí.

„Vzhledem k tomu, že vzteklina u netopýrů je specifickou variantou, nehrozí naší zemi ztráta příznivého nákazového statusu a Česká republika zůstává i nadále zemí prostou vztekliny,“ řekl Vorlíček.

Riziko nakažení člověka netopýří vzteklinou je nízké a v Česku nikdy podobný případ potvrzen nebyl. V zahraničí byly popsány sporadické případy úmrtí člověka po pokousání netopýrem.

Od roku 1977 je v Evropě (včetně Ukrajiny a Ruska) zdiagnostikováno pět případů úmrtí neočkovaných osob na netopýří variantu viru EBLV. Naopak u běžné varianty RABV eviduje Evropa jen za období 2013–2019 v Evropě deset případů úmrtí. Všechny osoby se nakazily v zemích s endemickým výskytem vztekliny, v osmi z deseti případů šlo o pokousání psem.

Netopýři jako možný zdroj nákazy

Na území Česka byla vzteklina u netopýra diagnostikována včetně aktuálního případu celkem šestkrát. Nikdy se ale od nich nikdo nenakazil. Naposledy v roce 2015 v Praze zaznamenali vzteklinu u netopýra večerního, u kterého byla prokázána varianta EBLV 1.

Že se případ pokousání vzteklým netopýrem neděje běžně, Novinkám potvrdil i šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Lidé by podle něj měli myslet na to, že netopýři mohou být zdrojem nakažení vzteklinou, a měli by být opatrní například ve chvíli, kdy je vyhánějí z bytu nebo se s nimi v přírodě potkají.

„Netopýři jsou možným zdrojem nákazy, bojíme se jich. Stát se to může, protože lidé občas třeba vyhánějí netopýry z bytu, a je potřeba být velmi opatrný v té manipulaci. Není to běžné, ale je to velmi nebezpečné. Jsou ve světě popsány případy, kdy lidé po pokousání netopýrem umírají. Je to věc, na kterou se moc nemyslí. To, že bývají vzteklí psi, lišky, to je známé, ale v Česku to moc nehrozí, protože dochází k vakcinaci,“ přiblížil Dlouhý.

Nemocný netopýr nemůže létat

Při propuknutí choroby se mohou příznaky onemocnění u netopýra projevovat neschopností letu, nevyhledáváním úkrytu a vydáváním atypických zvuků. Zdravý netopýr se člověku vyhne a nemá problém si najít cestu, přestože je tma. Lidé by proto měli dát pozor na netopýry, kteří působí dezorientovaně. Zvýšené opatrnosti by měly dbát osoby, které s netopýry přijdou do blízkého kontaktu, například přírodovědci či speleologové.

„V souvislosti s výskytem vztekliny u netopýra bychom chtěli veřejnost upozornit, aby lidé na poraněná, uhynulá či podezřele se chovající zvířata nesahali. V případě potřeby je možné kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu, městskou policii nebo místní myslivecké sdružení,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Poslední případ u jiných zvířat v roce 2002

U ostatních zvířat byl v Česku zaznamenán poslední případ vztekliny u lišky v okrese Turnov v roce 2002. Podle odborníků je možnost adaptace netopýřího viru a způsobení rozšíření nákazy na lišky stále minimální. Rostoucí urbanizace však může zvýšit potenciál nakažení jiných šelem, které netopýry loví, například koček.

Z preventivních důvodů je tedy nutné řešit každé kousnutí od zvířete. Z domácích zvířat přetrvává nejvyšší riziko u dovezených psů a koček neznámého původu.

Lachtani nakažení vzteklinou pokousali v Jižní Africe osm lidí

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám