Hlavní obsah

Muže a ženu? Leyenovou zatím státy s nominací eurokomisařů ignorují. Včetně Česka

Ačkoliv staronová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po zvolení uvedla, že očekává od zástupců členských zemí návrhy dvou kandidátů na členství v komisi, zatím se její výzva míjí účinkem. Žádná ze zemí, včetně České republiky, které již oznámily své kandidáty, nepředstavila dvojici složenou z muže a ženy.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Máme tři kandidáty, Jozef Síkela je jeden z nich a je určitě relevantní kandidát,“ tvrdil ještě před několika dny premiér Petr Fiala (ODS). Vedle ministra průmyslu a obchodu Síkely byla ve hře ekonomka a europoslankyně Danuše Nerudová a nyní již bývalý europoslanec za Piráty Marcel Kolaja.

Ve středu vláda oznámila, že českým kandidátem bude Síkela, pro něhož má ambici získat, podobně jako řada dalších zemí, „silné ekonomické portofolio“, v tuzemském případě orientované primárně na dopravu či energetiku.

Nerudová, jejíž jméno se opět častěji začalo skloňovat po prohlášení von der Leyenové, ve středu ve vysílání ČT uvedla, že české šance na zisk významnějšího portfolia by podle ní vzrostly, pokud by vláda „respektovala požadavek na muže a ženu“. Naopak podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) by navržení více jmen bylo projevem malého sebevědomí.

Vláda nominovala Síkelu na eurokomisaře

Domácí

Požadavek šéfky komise na dvě jména souvisel mimo jiné s vyváženým zastoupením mužů a žen. Na margo toho Vondra připomněl, že dvě uplynulá volební období byla českým nominantem Věra Jourová. „Tak si myslím, že je v pořádku, že nyní je to muž,“ dodal.

Šéfka komise po zvolení tvrdila, že „bude žádat o návrh muže a ženy“. To, že do Bruselu odejde návrh pouze se Síkelovým jménem, však není překvapivé. Stejně se zachovaly i další státy.

Leyenová sice žádala muže a ženu, současně ale uvedla, že pro státy, které budou nominovat ty, kteří v komisi už nyní jsou, to neplatí.

Slovensko do komise znovu navrhlo diplomata Maroše Šefčoviče. Lotyšsko pak někdejšího předsedu vlády Valdise Dombrovskise, který rovněž v komisi zasedá. O pozici v komisi se bude nejspíš opětovně ucházet i Dubravka Šuicaová, i když oficiálně ji chorvatská vláda ještě nenominovala. Nizozemsko nominovalo opět Wopkeho Hoekstru, který se stal komisařem teprve loni v říjnu poté, co z funkce kvůli kampani ve vnitrostátních volbách odstoupil Frans Timmermans. Stejně tak se hovoří o tom, že své pozice by si chtěli udržet francouzský zástupce Thierry Breton a Margaritis Schinas z Řecka.

Česko hledá eurokomisaře, Nerudové fandí i ti, co ji dřív odpískali

Domácí

Ovšem další státy přišly s novými jmény a taky navrhly každý jen jedno. Finská vláda nominovala na příští komisařku již na začátku července dlouholetou europoslankyni Hennu Virkkunenovou, Švédsko vysílá do Bruselu současnou ministryni pro evropské záležitosti Jessiku Rosswallovou, Irsko pak nominovalo bývalého ministra financí Michaela McGratha a Slovinsko někdejšího šéfa slovinského Účetního dvora Tomaže Vesela.

Leyenová bude v komisi zastupovat Německo, Kaja Kallasová, která bude řídit unijní diplomacii, Estonsko.

Evropský parlament potvrdil von der Leyenovou na postu předsedkyně Komise

Evropa

Výběr článků

Načítám