Hlavní obsah

Musel zaplatit za odpad v Brně za syny, přestože žijí v Německu a ve městě byli jen jednou

Brno

Synové Jiřího Pešky jsou školáci, kteří byli v Brně jen jednou. S otcem i se svojí německou matkou totiž žijí v bavorském Selbu. Přesto Peškovi trvalo dva roky, než brněnský magistrát přesvědčil o tom, že za ně nemusí platit za odpad. Práv se domohl až s pomocí ombudsmana Stanislava Křečka. Město muži již vrátilo 7000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček

Článek

Kuriózní je, že po nekonečných tahanicích si Peška svůj trvalý pobyt v Česku přehlásil do Olomouce, kde bylo vše kladně vyřízeno za pár minut.

Jen prostě ohlásil a doložil, že s kluky žije dlouhodobě v Německu. Tím pádem tam nikdo z Peškových poplatky za odpad neplatí.

Jen lejstra plná paragrafů

„Bylo to neskutečné. Z magistrátu v Brně mi posílali dvoustránková lejstra plná odkazů na zákony a vyhlášky, jako by to psal nějaký robot. Vůbec mě neslyšeli, jako bych ani neexistoval. Jedinou odpovědí na všechny mé připomínky bylo jen zaplaťte,“ řekl Novinkám Peška.

Problém nastal v roce 2018, kdy se rozhodl své syny přihlásit k trvalému pobytu v Česku v Brně, kde vlastnil byt. Přestože si žijí spokojeně v Německu, nechtěl, aby ztratili alespoň administrativní kontakt s ČR s tím, že je možná jednou osud zavane z Bavorska na Moravu.

Vůbec mě neslyšeli, jako bych ani neexistoval
Jiří Peška, stěžovatel

Následně přišlo Peškovi vyrozumění od magistrátu. Chlapci dostali občanství a automaticky je zaregistrovali už od jejich data narození na adresu otcova brněnského bytu s tím, že za ně bude nutné platit odpad, i když tam nežijí.

Nicméně magistrát šel ještě dál a žádal doplacení odpadu i zpětně, konkrétně hochům stihli vyměřit poplatky od roku 2017. Šlo o 7000 korun.

Po dvou letech byl zproštěn poplatků

„V případě dětí narozených v cizině, kterým systém zpětně zaeviduje trvalý pobyt v České republice, lze ale jen stěží hovořit o tom, že jim tímto administrativním krokem zpětně vzniká možnost odstraňovat odpad,“ zdůraznil ombudsman.

Peška se snažil úředníkům situaci vysvětlit. Nic nepomohlo. Neuspěl ani s žádostí o odstranění tzv. tvrdosti zákona, ani s odkazem na tehdejší akci Milostivé léto, umožňující lidem zbavit se části dluhů.

„Nedělejme z lidí kašpary.“ Křeček kritizuje návrh na dětského ombudsmana bez aparátu

Domácí

Problém je v tom, že u dětí narozených v cizině se trvalý pobyt v Česku automaticky zaeviduje od narození ve chvíli, kdy jim rodiče zažádají o přiznání státního občanství. Je pak na daném úředníkovi, aby situaci vyhodnotil.

„Zpětné zaevidování trvalého pobytu v ČR má pak v některých případech za následek to, že úřady požadují zpětné zaplacení poplatku za odpady,“ uvedla právnička Kanceláře ombudsmana Radka Malinová. Tento postup je ale chybný.

Pešky se zastal ombudsman. Na jeho popud jihomoravský krajský úřad magistrátu doporučil odstranit tvrdost zákona, rozhodnutí ve věci zrušit a peníze muži vrátit.

To se i stalo s tím, že byl zproštěn všech poplatků za odpad. Magistrát slíbil, že podobným situacím bude předcházet.

StB si o něm vedla detailní záznamy, senior má díky nim vyšší důchod

Domácí

Výběr článků

Načítám