Hlavní obsah

Munice z české iniciativy už likviduje ruské okupanty, děkoval ukrajinský premiér v Praze

Po úterním společném jednání českých a ukrajinských ministrů v Praze vyzdvihl ukrajinský premiér Denys Šmyhal pomoc české vlády a veřejnosti. Munice z české iniciativy už podle Šmyhala na Ukrajině likviduje ruské okupanty. Na Ukrajině je padesát tisíc kusů munice z této iniciativy. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že munici už podpořilo 15 států a iniciativa by měla pokračovat i v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Novinky

Druhá mezivládní konzultace České republiky a Ukrajiny. Na snímku předsedové vlád Petr Fiala a Denys Šmyhal.

Článek

Podle Fialy je dnes český export na Ukrajinu o čtvrtinu vyšší než v době před válkou, a to i když se ze statistiky vyjme obranný průmysl. Ministři obou vlád podepsali dohody nejen v oblasti obrany, ale například i průmyslu, zdravotnictví nebo kosmického výzkumu.

Středobodem však zůstává obranný průmysl. „Obranný průmysl a výroba zbraní je jedním z hlavních sektorů,“ zmínil Šmyhal a mluvil například o továrně na munici, která by měla na Ukrajině vzniknout ve spolupráci s firmou Sellier-Belot.

Fialu oslovoval jako „přítele“ a poděkoval mu za roli, jakou podle něj sehrává pro bezpečnost v Evropě, udělil mu také čestný diplom. Vyzdvihl muniční iniciativu, která sbírá finanční prostředky a organizuje výrobu munice pro Ukrajinu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Předsedové vlád Petr Fiala a Denys Šmyhal se svými ministry

Slovenské fabriky zajistí část munice pro Ukrajinu

Zahraniční

„Prvních 50 tisíc kusů munice je na Ukrajině. Část se využívá na bojišti a likviduje ruské okupanty,“ řekl Šmyhal.

„Dlouhodobý český výcvik ukrajinských vojáků, letos 1700 lidí, celkově šest tisíc, i to je jasná forma spolupráce,“ dodal premiér Fiala. Zmínil také, že ve čtvrtek podepíše v Londýně dohodu o bezpečnostní spolupráci s Ukrajinou. Dokument má podepsat spolu s prezidentem Zelenským, jak podle Fialy už v minulosti učinily i další spojenecké země.

Fiala zmínil, že české firmy mají zájem na obnově Ukrajiny také v oblastech, jako je železniční infrastruktura, energetika, těžební průmysl, stavebnictví či zdravotnictví.

Zmínil také budoucí členství Ukrajiny v NATO. „S ním vyplývá střednědobý úkol pomoci Ukrajině s přípravou na její budoucí členství,“ řekl Fiala. Česko podle něj může poskytnout pomoc i s procesem vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Šmyhal vyzdvihl, že Česko bylo první zemí, s níž Ukrajina po vypuknutí konfliktu zahájila přímé mezivládní jednání na úrovni ministrů u jednoho stolu. „Naše spolupráce učiní Evropu bezpečnější,“ vyslovil ukrajinský premiér. Po jednání podepsali ministři pět memorand o spolupráci v jednotlivých resortech.

Kopečný: Desítky tisíc granátů jsou už v běhu. Musíme ukázat partnerům, že to funguje

Domácí

Výběr článků

Načítám