Hlavní obsah

Most do Paříže. Olympijský festival otevřeli Špotáková, Emmons i Micka

Most

Úderem páteční 14. hodiny se u severočeského jezera Most otevřel Olympijský festival. Až do 11. srpna nabídne návštěvníkům k vyzkoušení přes 50 sportů, setkání se sportovci i společné fandění našim reprezentantům. Otevření areálu si nenechaly ujít stovky návštěvníků i někteří olympionici včetně Barbory Špotákové či Kateřiny Emmons.

Olympijský festival na severu Čech otevřeli Špotáková, Emmons i MickaVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Po čtvrtečním slavnostním zahájení se o den později brány areálu otevřely taktéž veřejnosti. Mezi prvními návštěvníky nechyběly hlavně děti, které si se zájmem přišly vyzkoušet různé druhy sportů. Pořadatelé jich nabídnou vůbec rekordní počet, celkem padesát dva. Atraktivitu prostředí zvyšuje také přilehlé jezero, které umožní okusit kouzlo vodních sportů.

„Lidé si mohou vyzkoušet tradiční sporty od olympijského sportu číslo jedna atletiky po fotbal, ale mohou si zkusit i lukostřelbu, vodní sporty, kanoe, veslování, což tak běžné pro populaci obecně není, a kromě toho je tady také zábava,“ vysvětlil místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Návštěvníci se tedy mohou těšit hlavně na fandění. „My to nazýváme most do Paříže, takže ta energie by měla putovat odsud do Paříže a zase pak zpětně,“ vysvětlil Varhaník.

Po zuby ozbrojená Paříž vítá návštěvníky olympiády

Zahraniční

Na olympijský festival přijedou také letošní reprezentanti a připraven je i kulturní program. Chystají se koncerty, den s olympioniky a dorazí také sportovci, kteří tančili v show StarDance.

Špotáková i Micka

Mezi prvními návštěvníky nechyběly ani naše olympijské reprezentantky. Oštěpařka Barbora Špotáková a sportovní střelkyně Kateřina Emmons si přišly se svými dětmi vyzkoušet různé sporty a těší se, že budou moci v davu fanoušků společně podporovat náš tým.

Foto: Marek Tereba

Olympijský festival bude u jezera Most otevřen až do 11. srpna.

„Já jsem vždy na olympiádě sledovala více tenis než obvykle, protože na to nikdy nemám tolik času. Ono to trvá dost dlouho, ale vždy mě bavil, tak jsem ráda, že Siniaková a Krejčíková budou spolu, na to se určitě podívám. Budu se ale snažit sledovat vše, kde budeme mít želízko v ohni, jako každý fanoušek,“ sdělila Novinkám Barbora Špotáková.

„Moc se ale těším na to kolektivní fandění tady na Olympijském festivalu, protože to je to, co jsem já ještě moc nezažila, a vím, že i teď na tom hokeji se ukázalo, že to kolektivní fandění je zase úplně jiná dimenze,“ dodala úspěšná oštěpařka.

„Olympijský festival, jak stále říkám, je čím dál tím lepší,“ připojila se další olympionička Kateřina Emmons. „Měla jsem čest být na tom úplně prvním Olympijském festivalu a ještě na pár mezitím. Mně se to strašně líbí, protože pro lidi, kteří sem přijdou, je to možnost zažít atmosféru olympiády, a je super, že můžeme sledovat živě ty závody a tím, že je to v Paříži, tak je to v našem časovém pásmu,“ dodala.

Kromě Špotákové a Emmons na Olympijský festival dorazili i plavci Ondřej Gemov a trojnásobný olympionik Jan Micka.

„Já jsem na Olympijském festivalu jako fanoušek poprvé,“ přiznal se Jan Micka. „Předchozí olympiády jsme jeli na festival v rámci toho, že jsme se vrátili z olympiády a jeli jsme na festival v rámci vítání po návratu. Těším se na to, že si budu moci vyzkoušet další sportoviště,“ dodal olympijský plavec.

„Já jsem tady úplně poprvé za tu dobu, co festivaly fungují,“ přidal se Ondřej Gemov. „Zatím si to užívám a vypadá to strašně hezky,“ dodal.

Foto: Marek Tereba

Vedle areálu se tyčí 12 metrů vysoká replika Eiffelovy věže z 3D tisku.

Hlavní myšlenkou festivalu je podle Libora Varhaníka přivést děti v Ústeckém kraji ke sportu. Právě tento region patří statisticky k nejhorším, co se týče pohybové zdatnosti. „Dalším cílem je ukázat návštěvníkům nejen z Česka stále ještě neobjevené prostředí jezera Most,“ dodal Varhaník.

„Přípravy trvaly velmi dlouho,“ přiznal místopředseda Českého olympijského výboru. „Budovat takový kolos na zelené louce je vždy složité, ale pro nás to byla velká výzva, protože jezero Most je nádherné a my jsme chtěli spojit všechny ty sporty a k letní olympiádě všechny ty sporty, které potřebují vodu, patří, takže jsme to úskalí podstoupili a myslím, že udělali dobře, protože to vypadá krásně a těch 52 sportů, které si budou moci návštěvníci vyzkoušet, je unikátní číslo,“ dodal.

Dospělí a mládež nad 13 let zaplatí za vstup na festival 200 korun, děti od 6 do 12 let 100 korun. Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 12 let) činí 400 korun. Děti do 6 let, senioři a osoby s průkazem ZTP mají vstup zdarma.

Mostecký dopravní podnik zřídil k jezeru speciální autobusovou linku 16. Taktéž je vedle areálu postavené speciální stanové městečko, kde se mohou zájemci ubytovat.

Olympijský festival se vrátil k jezeru po osmi letech. V roce 2016 slavil velký úspěch Olympijský park Rio Lipno v jižních Čechách. Tentokrát festival zakotvil u druhého nejčistšího jezera v Česku, které bylo pojmenováno na památku zbouraného historického města, jež muselo ustoupit ve druhé polovině 20. století těžbě uhlí a stálo právě v místech dnešního nově vzniklého jezera.

Zachráněná zvířata předvedla před olympiádou své sportovní dovednosti

Koktejl

Poprvé na olympiádu, s pokorou, ale také s velkou bojovností

Lifestyle

Výběr článků

Načítám