Hlavní obsah

Mordor na Žižkově bude do konce roku srovnán se zemí

Praha-Žižkov

Areál bývalé telekomunikační ústředny na pražském Žižkově pomalu mizí. Pražský „Mordor“, jak se místu kvůli věži a spleti chodeb také přezdívalo, ustupuje projektu Centra Nového Žižkova. Na místě už několik měsíců pracuje těžká technika, která z budov ukousává jednu část po druhé. Práce zachytila v reportáži kamera Novinek. Demolice má být hotová do konce roku.

Bývalá telekomunikační ústředna v Praze bude do konce roku srovnaná se zemíVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Demoliční práce na železobetonovém kolosu, který patřil ve své době k největším telekomunikačním stavbám v Evropě, začaly už v loňském roce. Šlo především o sanaci nebezpečného azbestu v interiéru. V minulosti se hojně využíval jako protipožární zabezpečení.

Specializovaná firma se musela vypořádat s více než 3000 tun nebezpečného materiálu. Dušan Kunovský, šéf developerské společnosti Central Group, jež objekt ze 70. let vlastní, považuje likvidaci za jeden z nejkomplikovanějších demoličních a dekontaminačních projektů v republice.

K zemi už šlo téměř šedesát procent brutalistního komplexu. „Zdemolovaný byl konkrétně parkovací dům, již v minulém roce, pak objekt D, což byly dílny, garáže, čerpací stanice a věž,“ vyjmenoval zástupce investora technické infrastruktury Jakub Limberk.

Foto: Novinky

Velké bourání na pražském Žižkově

FOTO: Praha mění tvář

Domácí

Jen demontáž samotné věže, jež bývala jedním z orientačních bodů ve městě, probíhala zhruba půl roku.

„Dělalo se to patro po patru. Veškeré konstrukce se sundávaly pomocí věžového jeřábu, což byla taky dominanta, protože jeřáb měl bezmála 100 metrů. Co teď můžeme vidět, jsou pozůstatky šestého nadzemního podlaží, nosných konstrukcí, toho, co z věže zbylo,“ popsal.

Práce podle něj probíhají relativně bez problémů a podle harmonogramu.

„Teď nám dělají trable nejvíc povětrnostní podmínky. Především tady v ulici Olšanské, kde vlivem větru nemůžeme používat ochrannou plachtu jeřábu, která zabraňuje případnému spadnutí částí konstrukce fasády na chodník,“ zmiňuje Limberk.

„Těžká technika se tu může využívat velmi omezeně, kvůli blízko stojícím domům se to musí dělat šetrně a pomalu, čímž narůstá i cena,“ upozornil Kunovský. Demolice by měla být kompletně hotová do konce tohoto roku.

Nový komplex od Jiřičné

Central Group na místě plánuje postavit nový komplex nazvaný Centrum Nového Žižkova. Stavbě musí předcházet změna územního plánu, která podle Kunovského spěje do finále. Nepovažuje ale za reálné, aby se koplo do země dřív než za tři roky.

Foto: AI DESIGN

Vizualizace Centra Nového Žižkova

Mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nového areálu vyhrála v roce 2019 architektka Eva Jiřičná. Její projekt počítá s pěti stavbami na čtyřech hektarech.

Vedle bytových domů tu má být i park či mateřská školka s pěti třídami a zahradou. V přízemí vzniknou komerční prostory pro drobné obchody, služby, restaurace a kavárny.

Dominanta v podobě věže se sem vrátí, ale s menší výškou – místo 96 metrů, do kterých šplhala vysílací věž i s anténou, bude mít 80 metrů. Nová rezidenční věž bílé barvy bude unikátně vertikálně i horizontálně rozvlněná.

Foto: AI DESIGN

Vizualizace Centra Nového Žižkova

Anketa

Líbí se vám návrh Centra Nového Žižkova?
Ano
85,8 %
Ne
14,2 %
Celkem hlasovalo 4071 čtenářů.

Centrum Nového Žižkova Evy Jiřičné nakonec počítá s jedinou věží místo tří

Bydlení

Výběr článků

Načítám