Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj v zimě pomůže lidem po povodních. Nabídne náhradní byty

Moravskoslezský kraj je připraven v případě potřeby zajistit přes zimu lidem, kteří kvůli povodním přišli o své domovy nebo by v poškozených domech měli problém zimu přečkat, náhradní ubytování. V sobotu to po jednání krajského Krizového štábu řekl hejtman Josef Bělica (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Následky povodní na Jesenicku na snímku z 20. září 2024

Článek

„V případě, že někdo takový problém mít bude, tak jsme připraveni nabízet byty, náhradní ubytování. Vždy po dohodě s těmi lidmi, nikdo nikoho nebude nutit, ale možnosti jsou. V rámci Moravskoslezského kraje jsme připraveni hledat řešení,“ ujistil Bělica s tím, že v pátek hejtmanství obdrželo nabídku z Havířova, kde je prý dostatek volných bytů.

Kolika lidí by se to mohlo týkat, není jasné. Podle hejtmana jdou zatím v postižených oblastech odklízecí a rekonstrukční práce dobře, postupně se obnovují i dodávky elektrické energie. „Myslím si, že to zas takový problém být nemusí,“ dodal.

Všechna zdravotnická zařízení ve správě Moravskoslezského kraje podle Bělici fungují. V regionu je aktuálně bez elektrického proudu asi 8300 odběrných míst.

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Domácí

„Vzhledem k tomu, že jsme v tomto týdnu klesli z nějakých 130 000 odběrných míst bez proudu na 8300, tak já myslím, že je vidět, že ty činnosti postupují poměrně rychle,“ podotkl hejtman.

Například v povodní významně poznamenaném Bohumíně již elektřina funguje, byť někde je to zajištěno nouzově. Stejně tak má od soboty elektřinu celá Opava, včetně zaplavených oblastí. Dlouhodobý výpadek se týkal asi 18 tisíc lidí a dvou tisíc nemovitostí. V Krnově bylo již zprovozněno podle Bělici 11 trafostanic a v sobotu by dalších 11 mělo přibýt. Situace se prý zlepšuje i v Opavě.

Některé lokality ale dál zůstávají bez plynu. Složitá je situace například na plynovodu mezi Holčovicemi a Hynčicemi na Bruntálsku, kde je bez plynu 238 přípojných míst.

„Řeší se to urgentně, ale samozřejmě blíží se nám zima, kdyby tam lidé měli zůstat bez dodávek plynu, tak by se mohlo jednat o velmi závažné situace. Jsme připraveni poskytnout náhradní ubytování na zimu lidem, kterým se nepodaří zprovoznit plynové připojení a nebudou si moci přes zimu topit. Těch náhradních řešení máme několik,“ podotkl hejtman.

Policejní ředitel Tomáš Kužel uvedl, že policie se stále věnuje dohledu v zaplavených oblastech, například v Nové Vsi, kde jsou domy ještě stále pod vodou. K jejímu odčerpávání se tam využívají čtyři velkokapacitní čerpadla. Kdy by se mohlo podařit vodu odčerpat, by mohlo být jasné v sobotu večer. Policie je rovněž zapojena do dohledu nad volbami, hlídat musela například provizorní volební místnosti, které vznikly ve stanech v Karlovicích a Široké Nivě na Bruntálsku.

FOTO: Jesenicko se vzpamatovává z povodní. Statik už určil domy ke zbourání

Domácí

Výběr článků

Načítám