Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj omezil vstup do oblastí postižených povodní

Ostrava/Moravskoslezský kraj

Zákaz vstupu do oblastí nejvíce zasažených ničivou povodní vyhlásil Moravskoslezský kraj. Výjimku mají složky integrovaného záchranného systému, zaměstnanci veřejné správy, registrovaní dobrovolníci, rezidenti, rodinní příslušníci osob s trvalým pobytem nebo vlastníků a nájemníků nemovitostí daných území a další, přesně určení lidé či organizace.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Následky povodně v Karlovicích

Článek

Vstup je omezen na území obcí s rozšířenou působností: Bruntál, Krnov, Opava, Kravaře, Hlučín, Ostrava a Bohumín. Hejtman Josef Bělica (ANO) to zdůvodnil ochranou životů, zdraví a majetku obyvatel.

„V těchto místech jsou podemleté břehy, poškozené hráze, pozemní komunikace, trafostanice, produktovody, zničené vedení vysokého napětí, poškozené a staticky narušené budovy. To všechno by mohlo ohrozit bezpečnost lidí,“ vysvětlil s tím, že nařízením se sníží počet lidí, kteří se v nejpostiženějších oblastech pohybují a jejichž životy by mohly být ohroženy.

Bělica současně požádal dobrovolníky, aby do postižených oblastí nevyjížděli tzv. na vlastní pěst.

Za poničené mosty armáda postaví provizorní

Domácí

„Ochoty lidí pomoci si velmi ceníme, ale vše musí být koordinované. Hasiči i policisté mají podobně jako po tornádu na jižní Moravě problém dostat se kvůli zaparkovaným autům do zasažených oblastí. Prosíme dobrovolníky, aby sdíleli jízdy autem do postižených oblastí, a hlavně se registrovali u organizací, které mají zkušenosti v organizování pomoci v krizových situacích,“ apeloval na dobrovolníky, kteří na severní Moravu a do Slezska míří z celé republiky.

O to, aby dobrovolníci přijížděli do postižených oblastí hromadně, požádal i krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. „Protože tím, jak se sjíždí na jedno místo, hlavně v menších obcích, začínají působit komplikace v dopravě. A to množství aut, které je odstaveno na komunikacích, může lehce zneschopnit práci složek integrovaného záchranného systému při průjezdu obcemi,“ objasnil.

Poukázal, že zejména v rámci Bohumína, i Karvinska a Opavska, se začaly také objevovat skupiny lidí, které najíždějí do zmíněných oblastí a snaží se využít materiálu před domy, které se v těchto dnech čistí. „Tím nemyslím krádeže, ale takové ty různé přehrabávače věcí, kteří samozřejmě překáží lidem, již tam dělají čisticí práce,“ doplnil Kužel.

Parazitují na tragédii jiných. Kontejnery na odpad po povodních plní i ti, které voda nezasáhla

Domácí

Výběr článků

Načítám