Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj je bez 1. náměstka hejtmana. Rezignoval kvůli dotacím pro sebe a manželku

Ostrava
Aktualizováno

Do podzimních krajských voleb zbývá zhruba měsíc, ale změny ve vedení Moravskoslezského kraje se dějí už nyní. Na svou funkci prvního náměstka hejtmana v pondělí rezignoval pětapadesátiletý Jakub Unucka (ODS). Ve funkci skončí v úterý 20. srpna, v krajském zastupitelstvu však zůstane.

Foto: MSK

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka

Článek

Důvodem jeho rezignace byly dvě dotace z veřejných peněz, které letos na jaře získal pro sebe a svou manželku. Po odhalení kauzy, na kterou na začátku srpna upozornili moravskoslezští Piráti, Unucka se ženou dotace odmítli.

Navíc už Unucka nekandiduje do podzimních krajských voleb, kde byl na 11. místě kandidátky Spolu složené z KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Rozhodla o tom minulý čtvrtek regionální rada ODS v Ostravě.

Náměstek hejtmana získal dotaci pro svou firmu i pro manželku, zlobí se Piráti

Domácí

„Ve složení Rady Moravskoslezského kraje dojde od 20. srpna 2024 ke změně. Na svou funkci k tomuto datu rezignoval náměstek hejtmana Jakub Unucka. Členem zastupitelstva do krajských voleb zůstane,“ informovala v pondělí odpoledne mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Dodala, že odchod Unucky je jedinou změnou ve složení Rady Moravskoslezského kraje. „Stávající koalice zůstává zachována, aby byla udržena stabilita vedení kraje a kontinuita veškerých aktivit a projektů hejtmanství,“ upřesnila Birklenová.

Náměstek uznal chybu a odchází z politiky

Dotaci ve výši 504 575 korun chtěl Unucka pro svou firmu CU IDENT na projekt s názvem Obnovení podnikání v oblasti vývoje elektroniky po výkonu uvolněné politické funkce. Jeho manželka Miroslava Unucková požádala o 276 tisíc korun na projekt Rozšíření podnikání o multiplatformní databázové služby.

Jeho kolegové, moravskoslezští radní, obě dotace – v celkové výši necelých osm set tisíc korun – na jaře schválili. Unucka pro ně nehlasoval a střet zájmů nahlásil. Konkrétně šlo o peníze ze speciálního fondu operačního programu Spravedlivá transformace, které mají Moravskoslezskému kraji pomoci vyrovnat se s odklonem od uhlí.

„Nedošlo mi, jakým způsobem to může být interpretováno. Nedomyslel jsem ty mediální konsekvence, které to může vyvolat. To mě mrzí,“ zhodnotil to a podotkl, že v politice končí, protože se chce věnovat podnikání.

Hlubuček z kauzy Dozimetr neuspěl u Ústavního soudu. Nelíbilo se mu, že nedostal svůj pas

Krimi

Výběr článků

Načítám