Hlavní obsah

Moravská galerie se ostře ohradila proti kritice památkářů za rekonstrukci paláce

Brno

Zlou krev mezi dvěma institucemi, které mají bdít nad kulturním bohatstvím, vyvolal nebývale ostrý výpad brněnských krajských památkářů proti způsobu, kterým se Moravská galerie vrhla do rekonstrukce brněnského Místodržitelského paláce. Zatímco památkáři mluví o poškození památky, galerie označuje výtky za irelevantní a poškozující dobré jméno.

Foto: Moravská galerie

Pohled na zrekonstruované nádvoří Místodržitelského paláce

Článek

Palác na Moravském náměstí v Brně je někdejší augustiniánský klášter a později sídlo moravského místodržitele. Už roky překvapuje kolemjdoucí otřískanou fasádou zejména v kontrastu s opravenou fasádou katastrálního úřadu, s kterým se galerie o palác dělí. I to mimo jiné památkáři zkritizovali.

Galerijníci se ale při rekonstrukci za téměř sto milionů korun pustili nejprve do zvelebování návštěvnického zázemí, výstavních prostor, nádvoří a do barokní fasády prorazili i druhý vstup.

Moravská galerie se zcela ohrazuje proti dezinformacím, že došlo k poškození památky
Moravská galerie

Výpady památkářů na ošuntělý zevnějšek v textu, na nějž upozornily Novinky, tak jsou podle galerie nefér. „S opravou fasád se logicky počítá až po provedení rozsáhlých sanačních prací ve sklepení v závěrečné fázi generální rekonstrukce, jak je běžné i u rekonstrukce jakéhokoliv jiného objektu. Pro tuto fázi se aktuálně připravuje projektová dokumentace,“ vymezila se galerie.

Památkáři v Brně zuří: Moravská galerie místo opravy poničila unikátní barokní fasádu

Domácí

Nevratné zásahy versus dezinformace

Zatímco památkáři v textu na svém webu hovoří o „zásazích do stavby v rozporu se zásadami památkové péče“, popisují „nevhodné destruktivní zásahy“ či tepou galerii za „nežádoucí a mnohdy nevratné zásahy do barokního charakteru stavby, hraničících s poškozením památky“, galerijníci vracejí úder slovy o „nepodepsaném, a především nepravdivém textu“.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Stav fasády Místodržitelského paláce na Moravském náměstí v Brně

Moravská galerie se přitom odkazuje také na stanovisko památkářů, nikoli krajských, ale magistrátních.

„Veškeré výtky jsou však irelevantní, rekonstrukce byla řádně projednána ve stavebním řízení, při kterém se k záměru souhlasně vyjádřily všechny příslušné dotčené orgány včetně památkářů, byla provedena v souladu se závaznými stanovisky a náležitě zkolaudována. Text poškozuje dobré jméno Moravské galerie, která tyto výhrady nemůže akceptovat,“ stojí ve stanovisku galerie.

„Moravská galerie se zcela ohrazuje proti dezinformacím, že došlo k poškození památky. A naopak velmi kvituje pozitivní přijetí tisíců návštěvníků nové expozice a  rekonstruovaného nádvoří, na kterém se odehrává doprovodný kulturní program a kde je situována i galerijní kavárna,“ dodala galerie.

Otazníky kolem brněnského biskupského developera: Náznaky úplatků i spory památkářů

Domácí

Výběr článků

Načítám