Hlavní obsah

Mohli vidět záznam z kamer na místě, ale šli pryč. Bezpečnostní poradce univerzity rozporuje tvrzení policie

Bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach v pátek odmítl tvrzení policie, že kamerový systém v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí v Praze byl zastaralý a dostat se k záznamu by trvalo několik hodin. Podle něj si policisté mohli záznam do hodiny prohlédnout přímo na místě, což ale neudělali. Do budovy přitom dorazili minutu po vrahovi, který začal střílet až o hodinu a půl později.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Petr Matějček

Článek

Policie v den střelby loni 21. prosince pátrala po osobě, která i podle tehdy známých informací mohla být pachatelem závažné trestné činnosti, vraždy svého otce v Hostouni. Přesto se policisté v budově fakulty nepodívali na kamerový záznam, který by příchod pachatele samozřejmě odhalil. Podle vyjádření policie je kamerový systém zastaralý a trvá hodiny, než se k záznamu lze dostat, podle Kalvacha to ale není pravda.

„Jde o běžný kamerový systém, rozhodně bych jej neoznačil za zastaralý. Informace nebyla uvedená správně, kamerový systém umožňuje přehrávání. Jeho cílem je ochrana studentů, kamery jsou umístěné tak, že zachytily pachatele, ten je viditelný na kamerách, svůj účel splnily,“ popsal Novinkám Kalvach.

Šéf pražských policistů Petr Matějček ve čtvrtek na Bezpečnostním výboru v Poslanecké sněmovně prohlásil, že kamerový systém na fakultě je zastaralý, proto se přivolaná hlídka na záznam nepodívala. Pokud by tak učinila, zjistila by, že pachatel přišel do budovy ve 13:23, tedy minutu před nimi.

Všichni jste fatálně selhali. Rezignujte, vyzvala matka oběti Rakušana a policejního prezidenta

Domácí

„Kamerový systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze online, pokud chcete stáhnout záznam, to jsme udělali po střelbě, tak jsme museli zjistit, kdo to obsluhuje,“ popsal Matějček před poslanci. „Přišla paní, která vytáhla data do nějakého formátu, nedokážu vám teď odborně říct, co to je za formát. Musela to celé přeformátovat, předělat, abychom dostali náhled videa. Trvalo to několik hodin,“ dodal k zákonodárcům Matějček.

Do hodiny mohli vidět záznam

„V řádu desítek minut se mohli na záznam podívat, nejpozději do hodiny. Šlo jen o to, doptat se na pracovníka, který má do systému přístup, takový člověk je v budově fakulty vždy přítomen, je to triviální záležitost. Pak dojít do jeho kanceláře a tam se na kamerový záznam podívat, lze jít i do historie záznamu,“ dodal Kalvach.

Tři dvoučlenné policejní hlídky dorazily na fakultu ve 13:24, minutu po útočníkovi. Prohledali jen přízemí, hovořili se zástupci školy a nahlédli do prvního patra, načež odjeli do jiné budovy FF v Celetné ulici, kam je odvolali k dalšímu pátrání nadřízení. Vrah se přitom skrýval na pánských toaletách ve čtvrtém patře. Střílet začal až pět minut před 15. hodinou. To sice policisté nemohli dopředu vědět, nicméně okamžitým prohlédnutím záznamu by jeho přítomnost odhalili. Všech šest jich ale zamířilo do objektu v Celetné, kde měl mít hledaný student od 14 hodin přednášku.

Kalvach dodal, že fakulta součinnost poskytla, zaměstnanec šel policii kamerové záznamy ukázat, ovšem až po střelbě.

Za silné podcenění označila nevyhodnocení kamerových záznamů i senátorka Hana Kordová Marvanová (nestraník za Spolu), zmocněnkyně rodiny jedné z obětí. „Stát se to může, ale vadí mi, že se na výboru říkají zavádějící informace,“ řekla Kordová Marvanová.

Zástupkyně rektorátu: Informace z policejního spisu ke střelbě jsou pro pozůstalé emočně náročné

Domácí

Výběr článků

Načítám