Hlavní obsah

Mohli jsme mít hráz proti vodě, ale někteří nechtěli, zlobí se ve vyplaveném Bohdíkově

Skládku odpadu všeho druhu neskutečných rozměrů připomíná momentálně Bohdíkov na Šumpersku ležící podél řeky Moravy, kterým se v neděli prohnala ničivá povodeň a zdevastovala celou jeho centrální část. Obec, v níž žije cca 1300 obyvatel, patří v regionu mezi nejpostiženější. K apokalypse tam však podle místních nemuselo dojít. Stavbu povodňové hráze, která by vesnici alespoň částečně ochránila, však prý před lety zhatili někteří z nich. Kvůli osobním zájmům si ji prý nepřáli.

Bohdíkov po záplaváchVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

„Bylo to někdy po roce 2002. I já jsem tehdy jako mladý radní chodil lidi přesvědčovat, aby projektu protipovodňové ochrany celé obce v podobě levobřežní hráze dali zelenou. Ať jsme ale dělali, co šlo, nepodařilo se,“ řekl Novinkám starosta Bohdíkova Petr Janků (nezávislý).

Našli se majitelé pozemků, kteří nechtěli přijít o pár metrů zahrad a mít tam metrovou zídku. „Kvůli tomu padla dotace, myslím, že šlo o 100 milionů, a tudíž se nemohlo stavět,“ vzpomíná starosta a zdůrazňuje, že obec se nyní pokusí projekt oprášit. „Necháme udělat studii a pak už to bude na Povodí Moravy,“ dodal.

Foto: Petr Marek

Bohdíkov po záplavách

„Je strašně smutné, jak to tehdy dopadlo. Teď nás na to spousta doplatila. Doufám, že si to ti konkrétní lidé nyní uvědomí a konečně se v této souvislosti bude něco dít,“ přidal svůj pohled Jakub Hlavatý, jeden z mnoha, kterým voda poničila dům.

Hanušovice vyhlásily dobročinnou sbírku, pomáhají tam i vězni

Domácí

„Slyšel jsem, že to byli jen dva majitelé pozemků. Nechápu, jak se zachovali, byla to od nich hrozná blbost,“ kroutil hlavou i další z vytopených Antonín Matys.

Všichni v Bohdíkově se také shodli na tom, že nynější záplavy byly horší než ty v roce 1997.

„Vody bylo podle pamětníků teď více. Nebyla ale tak agresivní, ničivá jako tehdy, kdy v ní plavala spousta klád, které pak bouraly domy. Utvořilo se i několik dalších koryt, přičemž voda se prohnala cca 250 objekty,“ uvedl Janků.

Foto: Petr Marek

Bohdíkov po záplavách

„Já měl uvnitř tak pětadvacet centimetrů, o patnáct více než v roce 1997,“ přitakával Hlavatý. „My čtyřicet, tedy dvakrát tolik,“ měl jasno i Matys. „Velký rozdíl byl však v tom, že zatímco minule jsme nebyli připraveni, letos jsme měli informace dopředu ze všech stran a mohli jsme něco dělat. Někteří lidé sice odmítli evakuaci, ale naštěstí jsme to přečkali beze ztrát na životech. Nemovitosti ale stejně neuchráníte. Ať děláte, co děláte. Voda v nich udělala své. Škody budou obrovské,“ tvrdí starosta.

Foto: Petr Marek

Jakub Hlavatý vyklízí bahno.

„Máme podmáčený dům. Někde praská. Praskla i nosná zeď dílny. Možná půjde k zemi. Všechno jsme ucpali pěnou. Voda se však na nás valila nejen z Moravy, ale i ze spodu. Podlahy, koberce, všechno je pryč. Kotel, který přišel i s materiálem na 300 tisíc, byl téměř celý pod vodou. Minimálně elektronika v něm je v háji. Pelety na topení za 80 tisíc jsou na vyhození. Hrůza,“ jen těžko hledal slova Hlavatý.

Tvrdili, že voda nám poteče maximálně z kohoutku, kritizují vyplavení lidé radnici v Krnově

Domácí

Matysovým voda zase zničila třeba zcela nové plovoucí podlahy. „Všechno půjde pryč. Možná i mokré omítky. Zničené jsou ploty, pozemky. Všude samé bahno. Lepší na to nemyslet,“ prohlásil rezignovaně Antonín Matys.

Foto: Petr Marek

Bohdíkov po záplavách

Škody samotné ale zatím nikdo neřeší. Prioritou všech je úklid, a tak se to v Bohdíkově momentálně hemží jako v úle. „Už jsme zprovoznili cesty, zprůchodnili dva mosty a nyní odstraňujeme největší nánosy bahna a štěrku, co sem připlul. Až to dokončíme, půjdeme barák od baráku. Máme tu lidi, co přišli pomoci, a posíláme je, kde je to třeba,“ řekl Janků.

Foto: Petr Marek

Bohdíkov po záplavách

V obci už funguje elektřina, problémy nejsou s mobilním signálem, v přivezených kontejnerech mají i pitnou vodu a také dostatek dezinfekčních prostředků. „Nyní potřebujeme lopaty, smetáky, stavební kolečka, rukavice, gumáky. Lidem to uplavalo. Řešíme i vysoušeče, nějaké jsme si půjčili od jedné firmy, další koupíme, a kalová čerpadla,“ dodal starosta.

Lidi ovšem nejvíce trápí, že opravy jejich obydlí se zřejmě protáhnou. To kvůli blížící se zimě. „V roce 1997 bylo teplo. Voda přišla v létě. Teď je situace jiná. Důležité bude, kdy začneme topit. Budeme rádi, když všechno dáme dohromady příští rok,“ uvědomuje si Hlavatý. „Dříve to rozhodně nestihneme. Potrvá to dlouho,“ tuší i Matys.

Na Jesenicku voda opadla, všichni se tam vzpamatovávají z hrůzy a začínají uklízet

Domácí
Související témata:
Bohdíkov

Výběr článků

Načítám