Hlavní obsah

„Moc komerční.“ Vedení Humpolce vadí maketa Bernardovy pivovarské rozhledny na kruhovém objezdu

Humpolec

Na nejfrekventovanější kruhové křižovatce v Humpolci stojí třímetrová maketa rozhledny. Minulý týden ji tam nechal jako reklamu na skutečnou vyhlídku v centru města umístit pivovar Bernard. Radnice tento krok kritizuje s tím, že neměla možnost se k záměru vyjádřit.

Maketa pivovarské rozhledny na kruhovém objezdu v Humpolci se nelíbí vedení městaVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

Stavba je na pozemku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které silnici I/34 spravuje. „Investor splnil legislativní povinnosti spojené s realizací. Je však škoda, že se vedení města, zastupitelstvo ani občané Humpolce neměli možnost k záměru výstavby vyjádřit,“ uvedlo město na svém účtu na facebooku už při stavebních přípravách, které částečně omezily dopravu na kruhovém objezdu.

Vedení jedenáctitisícového města u dálnice považuje výstavbu za nešťastnou nejen kvůli chybějící diskuzi, ale o maketě hovoří také jako o kontroverzní propagaci komerčních aktivit - pivovar láká návštěvníky na skutečnou vyhlídku na komínu a platí se tam vstupné.

Daleko vhodnější by bylo zvolit objekty nekomerční povahy s hlubším historickým nebo společenským odkazem.
Petr Machek, starosta Humpolce

„Silnice I/34 je vstupní bránou do města, místem, kterým denně projedou tisíce vozidel. Takto významné místo by nemělo být spojováno s komerčním subjektem, ale mělo by odkazovat na skutečnou identitu města. Daleko vhodnější by bylo zvolit objekty nekomerční povahy s hlubším historickým nebo společenským odkazem,“ vyjádřil se humpolecký starosta Petr Machek.

U Humpolce vytáhl kůrovec na světlo vzpomínku na středověkou vesnici

Historie

Podle Rodinného pivovaru Bernard maketa komína s rozhlednou vzhledem k více než čtyřsetleté historii a významu pivovaru přesně odpovídá povaze symbolů, které se zpravidla na kruhové objezdy umísťují.

„Pivovar patří k historii města po staletí a je také jeho současností, kdy návštěvnické centrum a prohlídky pivovaru patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům Humpolce,“ reagoval mluvčí pivovaru Radek Tulis.

Vedení pivovaru se nechalo inspirovat v sousedním Rakousku a plán s maketou připravovalo už delší dobu.

„Rodinný pivovar Bernard splnil veškeré náležitosti, které mu ukládá legislativa, a nepřísluší mu rozhodovat o tom, kdo se má či nemá k záměru vyjadřovat. Pivovar svůj záměr před lety projednal s předchozím vedením humpolecké radnice, ale zřejmě proto, že si vedení města uvědomovalo, že není účastníkem řízení, k tomuto záměru není zápis či nějaké usnesení,“ poznamenal Tulis.

Anketa

Co podle vás nejvíc symbolizuje Humpolec?
antropolog Aleš Hrdlička
1,4 %
Hliník
58 %
pivovar Bernard
37,9 %
dálniční exit 90
0,9 %
závody Zlatá podkova
0,6 %
zemědělská akademie
0,4 %
zóna pro umění 8smička
0,8 %
Celkem hlasovalo 5175 čtenářů.

Ředitelství silnic a dálnic nemá s maketou žádný problém. „Záměr instalace makety rozhledny nebyl projednán se současným vedením města, protože vznikal již v minulém volebním období. Záměr investora sám o sobě splňuje všechny požadavky dané platnou legislativou,“ potvrdil Jiří Veselý, regionální mluvčí ŘSD.

Objekt umístěný doprostřed kruhového objezdu je vysoký 3,3 metru. „Jedná se o osmibokou kónickou příhradovou konstrukci. Ta je celosvařovaná, zinkovaná a přepravovaná v jednom kuse,“ popsal mluvčí pivovaru.

Skutečná rozhledna vznikla na funkčním pivovarském komínu v centru města současně s otevřením nového návštěvnického centra v červnu 2022. Turisté musí zdolat 189 schodů a dostanou se na vyhlídkový ochoz ve výšce 33 metrů.

Pivovarem roku je Bernard, minipivovarem Volt

Ekonomika

Výběr článků

Načítám