Hlavní obsah

Mlsání čokolády leze do peněz, ceny kakaa jsou vyšponované o stovky procent

Středočeský kraj

Brána do ráje pro všechny mlsouny se otevřela o víkendu v Kutné Hoře. Od pátku do neděle se tady koná festival čokolády. Epicentrum sladkých chutí spočívalo v atriu Spolkového domu, které se zaplnilo výrobci řemeslné čokolády a jejími náruživými i příležitostnými pojídači.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na kutnohorském festivalu čokolády se sešla spousta mlsajících.

Článek

Pravda, malá padesátigramová tabulka čokolády vyšla třeba na dvě stovky i dráž, i tak se ale tvořily fronty zájemců. „Člověk si může jednou za čas udělat radost, ale je fakt, že vstupné mě trochu zarazilo a pár lidí i odradilo,“ mínila jedna z návštěvnic Zuzana Valtrová, když u vstupu zaplatila 400 korun.

Za to ovšem jako všichni ostatní návštěvníci získala kleštičky a mohla volně a zdarma ochutnávat nalámané kousky všech prezentujících se výrobců. A že jich nebylo málo.

Boby, cukr a sušené mléko, nic víc

Ty vzorky, které nejvíc zaujaly, si pak mohli lidé koupit. „Hodně mizí velbloudí,“ říkal mladý prodavač asistentce, která doplňovala zásoby u místní znovu oživené kutnohorské značky Lidka.

Z pultu mizela čokoláda z velbloudího mléka a také třeba s příchutí kávy, ale i klasická tmavá. Spolumajitelka a provozovatelka této obnovené tradiční manufaktury Lada Bartošová byla i organizátorkou celého festivalu.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Všude samá čokoláda. V Kutné Hoře se prezentovali výrobci řemeslné pochoutky včetně místní rodinné manufaktury.

„Různá řemesla mají své cechy, výrobci řemeslné čokolády nic takového nemají. Proto jsme se sešli a chtěli bychom nějakou platformu, přes níž by byla garantovaná kvalita a proces výroby. Všichni dělají ručně od kakaového bobu po tabulku. Dovážíme kvalitní prvotní surovinu od prověřených farmářů,“ řekla Novinkám milovnice čokolády Bartošová.

Do té pravé pochoutky podle ní nepatří žádné extra ingredience. „Stačí kvalitní boby, pak se většinou používá třtinový cukr, a když se dělá mléčná, tak sušené mléko. Cokoli dalšího už je navíc. Když se tře a zahřívá kakaový bob, tak se uvolňuje kakaové máslo a vzniká hmota. Není třeba nic dalšího přidávat, žádné další tuky, nic. Proto je tak důležité mít kvalitní surovinu. My pak boby ještě ručně třídíme,“ vysvětlovala se zaujetím.

Ze dvou dolarů na dvanáct

Kakaové boby většina zdejších výrobců dováží z Guatemaly, Belize, Dominikánské republiky nebo Jávy. Z každého místa rovníkového pásu mají boby jinou kvalitu i chuť.

„Extrémně důležité je vybrat si i farmáře. Boby se suší a fermentují, když se to nebude dělat dobře, hrozně to ovlivní vůni, chuť a celkovou kvalitu. Je to, jako když se suší seno, když se poseká a usuší dobře, bude vonět, když se nechá ležet a hnít, bude smradlavé. Pak je jasné, že i ceny kakaa jsou jiné, než když je průmyslově pěstované třeba v Ghaně,“ srovnávala producentka čokolády a přidal se i kolega z Třebechovic pod Orebem Jiří Stejskal.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Kakaové boby pro výrobu poctivé řemeslné čokolády

Fajnšmekři podle nich s vyšší cenou počítají, ostatní jsou pak z vývoje překvapení. „Je to stejné ve všech oborech nebo řemeslech. Lidé mají možnost si vybrat něco levnějšího z průmyslové výroby, nebo kvalitu, která něco stojí. V tom je důležité lidi postupně vzdělávat,“ soudil Jiří Stejskal z Královéhradecka.

Chudák Studentská pečeť. Stupidními slevami dělají řetězce z Čechů hlupáky

Ekonomika

Za turbulencemi cen je neúroda a spekulanti

Za nynějším růstem cen kakaa a následně i dalších čokoládových výrobků je neúroda kakaových bobů v Africe.

„Kvůli tomu ceny strašně vyskočily, je to turbulentní období. Dřív stálo kilo bobů dva dolary, pak to vylétlo v jednu chvíli i na dvanáct dolarů a teď se cena pohybuje kolem sedmi dolarů za kilo,“ upřesňoval Stejskal a pohled na kurzovní grafy mu dává za pravdu. Od loňska ceny létaly o stovky procent nahoru dolů usadily se na trojnásobně vyšší hodnotě.

„Velké koncerny, které kupovaly kakao v Africe, najednou neměly produkt, tak skočily na naše menší plantáže, do toho se ještě přidali spekulanti na burze, takže to ještě víc vyšponovali. Výsledkem je cena čokolády, která vyskočila i o několik set procent a bude hůř,“ obávala se Lada Bartošová.

Na víkendovém festivalu si však i dražší delikatesa našla své mlsné konzumenty, čokolády rychle mizely a hlavně chutnaly.

Kávu a čokoládu prudce zdražují počasí a evropské regulace

Ekonomika

Výběr článků

Načítám