Hlavní obsah

Mladých kuřáků přibývá. Holdují hlavně e-cigaretám a sáčkům

Nikotin je mezi náctiletými stále oblíbenější. Užívá ho polovina mladistvých ve věku 15 až 24 let, denně dokonce každý třetí. Vážná zjištění vyplynula z pravidelného výzkumu Státního zdravotního ústavu. Mladí holdují hlavně jednorázovým e-cigaretám s příchutěmi a nikotinovým sáčkům. Ačkoliv je prodej sáčků nezletilým už rok omezen, v datech to zatím znát není.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Inhalace elektronické cigarety

Článek

„Třetina Čechu starších 15 let užívá nějaký výrobek, kterým se jim do těla dostává nikotin,“ vypíchl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jeden z hlavních závěrů výzkumu.

Ačkoliv se postupnou regulací začala snižovat spotřeba standardních cigaret, s nástupem elektronických cigaret a nikotinových sáčků se situace změnila. „Po poklesu, který tady byl, se opět dostáváme k nárůstu,“ upozornil Válek.

Výmluvná jsou reprezentativní zjištění SZÚ. V Česku kouří každý čtvrtý starší 15 let klasické cigarety, dýmky nebo doutníky. Denně zvládne 33 procent z nich vykouřit 15 až 24 cigaret. Meziročně ale přibylo těch, kteří sáhnou po e-cigaretách. Nejvíce mezi mladistvými.

Zahřívaný tabák je rizikovější než e-cigarety

Zdraví

„Užívání elektronických cigaret s nikotinem za poslední rok prudce stouplo. Z 63 na téměř 80 procent populace,“ doplnila vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá ze SZÚ.

Naivní, ba dokonce infantilní je podle ministra Válka domněnka, že by elektronické cigarety byly bezpečné a nemohly zapříčinit vážné zdravotní problémy. To dlouhodobě zdůrazňuje i pneumoložka Martina Koziar Vašáková.

Nikotin nemá bezpečnou dávku

„Víme, že nikotinové náhražky jsou pravděpodobně méně škodlivé, co se týče působení nádorových onemocnění, ale z pokusů na vnějších kulturách víme, že karcinogenní efekt mají podobný. Efekt na cévy, kardiovaskulární onemocnění, demenci je naprosto stejný,“ upozornila s tím, že nikotin nemá bezpečnou dávku.

Zvyšující se počty mladých kuřáků vypovídají podle Válka o úspěšné reklamní strategii tabákového průmyslu. Žádné kroky k regulaci reklamy ale neplánuje. Cestou je podle něj důraz na prevenci.

„První variantou je podporovat více ty, kteří žijí zdravotní styl. Možná je načase začít debatovat o malusech u zdravotního pojištění. Druhou rolí ministerstva jsou akce, kampaně a vysvětlování toho, že není bezpečný alkohol ani cigareta,“ řekl.

Bylo to hnusné. Senátoři ochutnali nikotinové sáčky a pak schválili zákaz jejich prodeje dětem

Domácí

Rok od regulace sáčků

„U nikotinových sáčků nám stoupá prevalence. Celkově v populaci jsou to necelá tři procenta, ale v nejmladší kategorii 15-24 let užívá nikotinové sáčky 11 procent osob, “ zdůraznila Nejedlá.

Zatímco u třicátníků, čtyřicátníků a starších se meziročně podíl snížil, u mladistvých vzrostl.

Loni v březnu byla přijata změna vyhlášky, která zakázala prodejcům barevné lákavé obaly, reklamu nemohou cílit na děti, stejně tak nesmějí prodejci tyto látky prodávat mladším 18 let. Platí stejná omezení jako pro prodej tabáku nebo alkoholu.

Efekt se ale projeví v datech nejdřív za dva roky, řekla na dotaz Novinek šéfka SZÚ Barbora Macková.

„Podkladem byly tehdy studie, ze kterých vyplývalo, že závislost na nikotinových sáčcích se týkala i lidí před 18. rokem. To bylo zásadním důvodem, který ukazoval na ohrožení této skupiny,“ vysvětlila.

Kouření má vliv na vysoký tlak, kardiovaskulární nemoci a ovlivňuje i trávicí systém. Pětina kuřáků se loni podle výzkumu snažila s kouřením přestat. Náklady na léčbu následků kouření vyčíslily zdravotní pojišťovny na téměř 20 miliard ročně.

Rakovina na vzestupu. Screening pomohl odhalit desítky tisíc nádorů včas

Zdraví

Výběr článků

Načítám