Hlavní obsah

Mladá generace není marná, chválí šéf armády letní kurz pro studenty

Letní armádní kurz pro studenty středních škol dopadl nad očekávání. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky čtyřtýdenní brigádu dokončilo skoro devadesát procent mladých lidí a jejich výsledky ukázaly, že jejich generace není marná, jak si často starší ročníky myslí. Armáda proto s podobnými kurzy počítá i příští rok.

Foto: Armáda ČR

Součástí výcviku byly i ostré střelby nebo hod granátem.

Článek

„Mladá generace, o které máme různé předsudky, velice mile překvapila,“ řekl generál poslancům výboru pro obranu. Do kurzu se přihlásilo 127 mladých lidí, z toho 24 dívek. Čtyři týdny tvrdého drilu a cvičení, které museli studenti absolvovat, dokončilo 110 z nich.

Studenti měli problémy hlavně s fyzičkou. Vstupním přezkoušením z fyzické zdatnosti prošla pouze polovina z nich, ale po třech týdnech jeho podmínky splnilo osmdesát procent studentů. „Vidíte, co se dá udělat s mladým člověkem, když je zdravý, za tři týdny,“ poznamenal Řehka. „Ukázalo se, že nejmladší generace není marná, je prostě jen jiná. Reaguje jinak a potřebuje jiné výzvy.“

Kurzy probíhaly u brigády rychlého nasazení v Žatci a u mechanizované brigády v Hranicích. Ve výcvikových prostorech Libavá a Hradiště studenti zkoušeli, jak chutná vojenské řemeslo. Hlavně od rána do večera fyzicky cvičili, ale také si zastříleli a házeli ostrým granátem.

Podle Řehky měli studenti o brigádě, za kterou dostali třicet tisíc korun, pokud vydrželi až do konce, různé představy. „Část uchazečů se domnívala, že je to brigáda typu: přines, přenes, zameť, ve vojenském prostředí. Část z nich zase čekala zážitkovou brigádu v duchu akčních filmů: auta, vrtulníky a střelba,“ uvedl generál.

Detox od mobilů. Studenti si užívají armádní brigádu

Domácí

Pro některé byl šok, že nemohli po celou dobu výcviku používat mobilní telefon ani žádné jiné elektronické zařízení. „Museli se bez nich obejít. Což zní jako banalita, ale vůbec není,“ dodal generál.

Studenti v armádní brigáděVideo: Marek Tereba, Novinky

Celkové náklady za měsíční kurz armáda odhadla na šest a půl milionu korun. Což podle Řehky jsou dobře vynaložené peníze, protože ze sto deseti účastníků se čtyřicet přihlásilo do armády, několik podalo přihlášku na Univerzitu obrany a několik do Aktivních záloh. A navíc generální štáb získal zkušenosti, jak komunikovat s mladými lidmi.

Generál si také pochvaluje, že o kurz pro studenty byl obrovský zájem a že se více lidí začalo zajímat i vstup do armády nebo do záloh. „Zájem byl během léta skoro čtyřnásobný proti normálu,“ podotkl generál.

Letní brigádu ocenila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní není od věci, když mladí lidé na čas „opustí mamahotel“ a naučí se samostatně vyprat špinavé ponožky a musí s ostatními lidmi sdílet jeden stan.

Podobné kurzy podle ministryně uspořádají příští rok u více posádek. „Bude záležet na tom, kde budeme mít instruktory, kde budeme mít ty střední školy a kde bude volná kapacita na vojenský výcvik,“ dodala.

Podobný projekt by podle ní v budoucnu mohla armáda zkusit také s vysokoškolskými studenty.

Kdepak moře. Plzeňský student se celé prázdniny oháněl bidlem na přívozu u Berounky

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám